MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΟΟΣΑ: «Πάτωσε» η Ελλάδα στις επενδύσεις για την Έρευνα και την Ανάπτυξη το 2015

Μόλις το 1% του ΑΕΠ επενδύσει η Ελλάδα στην Έρευνα και την Ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2015. Η Ελλάδα παρόλα αυτά έχει βελτιώσει σχετικά τις επιδόσεις της και κατατάσσεται στην 32η θέση. 

Το Ισραήλ -μετά από δύο χρόνια στη δεύτερη θέση- ξεπέρασε οριακά τη Νότια Κορέα και έγινε η χώρα που επενδύει το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D), φθάνοντας το 4,25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ. 

Το τέρας που καταβροχθίζει τις ανθρωπιστικές ιδέες

«Η δημοκρατία είναι μια ισχυρή οικονομική δύναμη από μόνη της. Και μια επιτυχημένη οικονομία έχει ως επίκεντρο τους ανθρώπους. Δεν μπορείτε να κάνετε μια οικονομία να ανακάμψει κάνοντας τους ανθρώπους να υποφέρουν. Πιστεύω ότι είναι διανοητικά, οικονομικά και πολιτικά λάθος».

2011- Ólafur Ragnar Grímsson- 5 φορές εκλεγμένος Πρόεδρος της Ισλανδίας

Άποψη

Παρακάτω παρουσιάζονται δύο λεξικά βασικών πολιτικών εννοιών, καθώς οι έννοιες μεταλλάσσονται και αποδομήθηκαν από το τέρας του νεοφιλελευθερισμού, προκειμένου να υποβοηθηθεί η κατανόηση του κειμένου.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Έχουμε χαρακτηρίσει πολλές φορές το ΔΝΤ ως τον μπράβο των διεθνών τοκογλύφων, ως το «μακρύ χέρι» της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. (μετά την απομάκρυνση του τη δεκαετία του 1970 από την αποστολή που του ανατέθηκε όταν ιδρύθηκε στα πλαίσια του Bretton Woods), καθώς επίσης ως εγκληματική συμμορία – κρίνοντας από τις «αιμοσταγείς επιδρομές» του στη Ν. Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, στη Ρωσία κοκ.

Ύβρις Άτη Νέμεσις Τίσις… ή έγκλημα και τιμωρία!

Δήμητρα Ρετσινά- Φωτεινίδου,
Φιλόλογος – Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. 

«Κατέβην χθες εις Πειραιά μετά Γλαύκωνος του Αρίστωνος προσευξόμενος τε τη θεώ και άμα την εορτήν βουλόμενος θεάσασθαι τίνα τρόπον ποιήσουσιν….» Με αυτά τα λόγια του Σωκράτη αρχίζει ο δημοφιλέστερος διάλογος πολιτικής επιστήμης όλων των εποχών: η «Πολιτεία» του Πλάτωνος Αθηναίου. Ο Πλάτων συνέγραψε την «Πολιτεία» στα 375π.Χ παρουσιάζοντας μέσα από τη συζήτηση μιας συντροφιάς φίλων τις περιεκτικές προτάσεις του για μια ιδανική πολιτεία–state. 

Τσακαλώτος – Στουρνάρας πήραν τα “όπλα” -Απαντούν σκληρά στο ΔΝΤ για τα νούμερα και τις τράπεζες

(Σ.Σ.: Εκ του αποτελέσματος, η κρίση λεει, ότι το ΔΝΤ έχει πάρει εντολή απομάκρυνσης από την Ελλάδα, με σκοπό να χτυπηθούν τα Γερμανικά συμφέροντα  από τον πρόεδρο Trump, συνεπώς και ο υπουργός οικονομικών και ο τραπεζίτης της Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. έχει πάρει την ίδια γραμμή. Όλα αυτά δείχνουν να είναι ένα καλοστημένο θεατράκι για να βγουν και ήρωες οι δικοί μας....  ότι τα ψάλλανε στο "κακό" ΔΝΤ.)

Στουρνάρας και Τσακαλώτος…πήραν τα “όπλα” τους και (σ.σ επιτέλους, με επιχειρήματα) βάλλουν ευθέως κατά των πολιτικών που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και στις οποίες εξακολουθεί να επιμένει ο Πολ Τόμσεν. 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή του Δ. Νατσιού 'Γράμματα Σπουδάματα'.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού 

στην εκπομπή του Δ. Νατσιού 

'Γράμματα Σπουδάματα'. 

Κανάλι 4Ε, 07/02/2017



ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ & ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ…

Σ.Σ. - Άποψη

Η γνωστή συστημική τηλεπερσόνα και "δημοσιογράφος" Πόπη Τσαπανίδου ανακρίνει τον "κακό" οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα γιατί τολμάει να εκφέρει σχέδιο που περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη του Σόιμπλε, ρωτώντας τον και προσπαθώντας να μεταδώσει και το μήνυμα ταυτόχρονα, ότι θα γίνει η σούπερ καταστροφή αν πάμε σε δραχμή , και κάνουμε στάση πληρωμών στους δανειστές ( και ενδεχομένως στα αφεντικά της, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται... αυτό το άγχος και η αγωνία ).