MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Γ.Βαρουφάκης: Το ευρώ θα ζήσει με ενιαία διαχείριση χρέους,τραπεζική ένωση, ευρωπαϊκό New Deal

Στην ευρωπαϊκή και ιταλική πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Piazza Pulita του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La 7. Αναφερόμενος στον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι και στο πως πρέπει να κινηθούν οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε: 

Αυξάνεται η ανεργία στις ηλικίες άνω των 55

Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών, καθώς το ποσοστό των ατόμων που βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας το τελευταίο δωδεκάμηνο και ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, σκαρφάλωσε τον περασμένο Νοέμβριο στο 19,3% από 17,3% τον ίδιο μήνα του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το ίδιο διάστημα, το γενικό ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα, καθώς διαμορφώθηκε στο 23%, έναντι 24,5% τον Νοέμβριο του 2015. 

Κούλογλου: «Ο Σόιμπλε σε ρόλο οικονομικού δολοφόνου»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι είναι πλέον προφανές ότι ο Σόιμπλε, σε ρόλο οικονομικού δολοφόνου, θέλει να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση, ποντάροντας στην άνοδο Μητσοτάκη και για αυτό το λόγο σαμποτάρει κάθε κίνηση συμβιβασμού, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. 

Το βαρύ πυροβολικό της αντιπολίτευσης

Όλοι γνωρίζουν πλέον τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το «δημοκρατικό» σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα: Οι πολιτικοί διαπλέκονται με την οικονομική εξουσία, αφενός μεν επειδή τους χρηματοδοτεί/χρηματίζει, αφετέρου λόγω του ότι τη φοβούνται. 

Διαπλέκονται επίσης με τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται μέσω των διαφημίσεων από την οικονομική εξουσία ή που της ανήκουν μετοχικά. Η αιτία είναι πως από τα ΜΜΕ εξαρτάται η εκλογή τους, αφού δεν έχουν καμία πρόθεση να προσφέρουν κάτι στους συμπολίτες και στην πατρίδα τους, ενδιαφερόμενοι μόνο για τον εαυτό τους και την καρέκλα τους. 

Π. Κρούγκμαν: «Οι Γερμανοί είναι τρελοί - Ζητούν από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%»

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

«Οι Γερμανοί είναι τρελοί, ζητάνε από την Ελλάδα πλεονάσματα 3,5%» είπε ο πασίγνωστος νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Π.Κρούγκμαν σχολιάζοντας τις παράλογες αξιώσεις του Β.Σόιμπλε.

«Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας» εκτιμά σε συνέντευξη του στο σημερινό φύλλο της Handelsblatt, o νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση και τους ευρύτερους κινδύνους που υφέρπουν ακόμη στην ευρωζώνη.

Πλουτίζει εν μέσω κρίσης η Γερμανία: Σε ιστορικό ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα

Ιστορικό ρεκόρ εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφει το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία, ενισχύοντας τις απόψεις που θέλουν το Βερολίνο να αποκομίζει τεράστια κέρδη από τις πολιτικές που έχει επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,2% μέσα σε έναν χρόνο 

Η Γερμανία επαναπατρίζει το χρυσάφι της – Διαλύεται η Ευρωζώνη;

Η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) επιταχύνει τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων της χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. 

Τα αποθέματα 3.378 τόνων χρυσού και αξίας 120 δισ. ευρώ είχαν σταλεί για φύλαξη σε ασφαλή καταφύγια στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, μακριά από το βεληνεκές της Μόσχας, αποτελώντας το σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ανόδου και τον φύλακα της σταθερότητάς της. 

Τα μετρητά είναι βασιλιάς

Ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στον κίνδυνο ενός κραχ είναι η ρευστοποίηση των επενδύσεων και η τοποθέτηση τους σε μετρητά – εκτός του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης σε ασφαλή νομίσματα, μακριά από το ευρώ.

Άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες δεν κατάφεραν μεν να εξυγιάνουν την πραγματική οικονομία με τη νομισματική πολιτική τους, αλλά ασφαλώς είχαν τεράστια επιτυχία, όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές – στις οποίες αυξήθηκαν τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, με σχετικά ασφαλείς προβλεπόμενες ταμειακές ροές (cash flows), όπως είναι τα ομόλογα, οι μετοχές και τα ακίνητα.

Όταν ο ΣΚΑΙ ακούει την άλλη άποψη

Στην εκπομπή «ΣΚΑΙ στις 6» το απόγευμα της Πέμπτης ήταν καλεσμένος ο Καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης. 

Μόνο που ο κ. Χιόνης προσπάθησε να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της δραχμής. Δεν τα κατάφερε, γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε είχε άλλη άποψη. Στα πλαίσια της πολυφωνίας πάντα...

ΝΕΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: «Εδωσαν τεράστιο δάνειο σε χρεοκοπημένη χώρα»

Νέα παρέμβαση έκανε μιλώντας σπό το ραδιόφωνο του BBC, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην πολιτική των δανειστών έναντι της Ελλάδας. «Αντί να «επιτεθούν» στις χειρότερες υποθέσεις διαφθοράς, οι «δανειστές» έχουν βάλει στο στόχο τους φτωχούς και τους συνταξιούχους και όχι τους ολιγάρχες», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα. 

Η τραγωδία είναι πως το 2010, σε μια χρεοκοπημένη χώρα, δόθηκε ένα τεράστιο δάνειο που το μόνο που έκανε ήταν να μεταφέρει το χρέος από τους «ώμους» των γερμανο-φραγκικών τραπεζών σε αυτούς των πιο αδύναμων φορολογούμενων της Ευρώπης».