MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας: »Πλακώθηκαν» στην Άγκυρα ο Ρώσος ΑΚΑΜ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας παρατηρείται τις τελευταίες 48 ώρες, μετά και τον βομβαρδισμό του ρωσικού μαχητικού, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Τούρκοι στρατιώτες. 

Η κίνηση της Μόσχας ήταν προσχεδιασμένη, καθώς ήθελε να δείξει την αντίδρασή της προς την Άγκυρα, καθώς το χτύπημα έγινε την στιγμή που επισκεπτόταν την Τουρκία ο νέος αρχηγός της CIA Μάικ Πομπέο. Αμέσως μετά το χτύπημα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο ΑΚΑΜ για εξηγήσεις, με την συζήτηση να ξεφεύγει εκτός ορίων. Πλέον όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν είναι δεδομένη στη Μόσχα, λόγω του ότι ο Β. Πούτιν έχει εξοργιστεί με την στάση της Άγκυρας, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας.

Σαν παραμύθι...

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα, κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γκρίζοι δυστυχισμένοι πολίτες. Και δεν ήταν καμιά μικρή πόλη, είχε έξι μύρια κατοίκους που είχαν παραδοθεί εντελώς στην μαυρίλα. 

Ένα πρωί, ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της πόλης που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, εκεί που πήγαινε στη δουλειά του και βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια πολύ κουφή απόφαση.

Δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. 

Η σκιώδης οικονομική δικτατορία

Όταν η εξουσία είναι ανώνυμη, αόρατη, ασαφής και απομακρυσμένη όπως, για παράδειγμα, η Τρόικα, οι Βρυξέλλες, η Γερμανία, οι αγορές κοκ., τότε τόσο το άτομο, όσο και η κοινωνία δεν έχουν επίγνωση της υποταγής τους ή της ήττας τους – οπότε δεν εξεγείρονται και δεν αντιδρούν.

«Μόνο μία δημοκρατική, υγιής κοινωνία αναπτύσσει την ικανότητα του ατόμου να σέβεται τους συνανθρώπους του, να εργάζεται δημιουργικά, να παράγει, να μην υπερχρεώνεται, να εξελίσσει τη λογική και την αντικειμενικότητα του, καθώς επίσης να έχει εκείνη την αίσθηση του εγώ, η οποία βασίζεται στην εμπειρία των δικών του παραγωγικών δυνάμεων«.

Τα δημοψηφίσματα στην Ευρώπη...

Τα τελευταία χρόνια τα δημοψηφίσματα καταγράφουν, σε παγκόσμια κλίμακα, έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Τα εργαλεία άμεσης συμμετοχής των πολιτών σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, σταδιακά βελτιώνονται και η δυνατότητα χρήσης τους αρχίζει, έστω και με αργούς ρυθμούς, να διευρύνεται.

Περι Grexit...

Τις τελευταίες ημέρες ξαναήρθε στο πολιτικό προσκήνιο η συζήτηση για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Όλοι, "γνώστες" και γραφικοί υπερθεματίζουν ή το αντίστροφο για το ευρώ, είτε τρομοκρατώντας τους πολίτες , είτε καθησυχάζοντάς τους .

Γράφει ο Κλεισθένης.
 
Το τι ακούνε κάθε 'μέρα τ' αυτιά μας δεν περιγράφεται. 

Φυσικά δεν γίνεται ουσιαστικός διάλογος για το νόμισμα αλλά ακούμε άναρθρες κραυγές, ύβρεις, απειλές και άλλα τέτοια "ευχάριστα". Θα μπορούσε αυτή η διαδικασία νάναι για γέλια αλλά ο κόσμος υποφέρει και δεν έχει διάθεση. Ξέρει ή φαντάζεται τι τον περιμένει από αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο οικονομικοπολιτικό σύστημα.

Ο απατεώνας δικτάτορας

Μέχρι το δημοψήφισμα που θα σφραγίσει «τυπικά» τις υπερεξουσίες του Ερντογάν έως το 2029, η ένταση των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας θα χτυπήσει κόκκινο από την ανάγκη «εσωτερικής συσπείρωσης» και εξασφάλισης των ψήφων των πιο ακραίων εθνικιστών της Τουρκίας αλλά και όλων των αμόρφωτων της Ανατολής που μαγνητίζονται από κάθε πιθανό «πλιάτσικο».

Άποψη 

Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως ο χαρακτηρισμός «απατεώνας δικτάτορας» που αφορά τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρ. Τ. Ερντογάν, δεν είναι δικός μας. 

Ανήκει στον αρχηγό της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζάρογλου και διατυπώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016 στα πλαίσια ομιλίας του στο 35ο Γενικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όταν αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο diktator bozuntusu. 

Η κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού και των ηθών σε ένα βίντεο

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Ανανέωση από αρχικό κείμενο (13:31 10/02/2017)

Ένα πολύ επεξηγηματικό βίντεο δείχνει την κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού και των ηθών καθώς ο ναρκισσισμός, οι ηδονές και η ανηθικότητα την έχουν κατακλύσει από όλες τις μεριές.

Οι δυτικές κοινωνίες δείχνουν να έχουν χάσει τα απλά νοήματα της ζωής. Παλιά το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια ήταν αρκετό και όντως κατάφερνε να δώσει περιόδους ευτυχίας στην πλειοψηφία των ανρθώπων.

Τα σχέδια εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ

Το «Εθνικό Μέτωπο» της κυρίας Le Pen σχεδιάζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη μονομερώς, μέσα σε έξι μήνες μετά την εκλογή του – με τη μέθοδο που όφειλε η Ελλάδα να είχε επιλέξει πριν από την προδοσία του PSI, με το οποίο παρέδωσε τα κλειδιά της στους δανειστές, ουσιαστικά άνευ όρων.

Με απλά λόγια, προγραμματίζει τη μετατροπή του 80% του δημοσίου χρέους ύψους 2,1 τρις € (γράφημα) που έχει εκδοθεί στο γαλλικό δίκαιο (90% ήταν στην Ελλάδα), στο εθνικό νόμισμα της χώρας – ποσόν που υπολογίζεται στο 1,7 τρις €. Η μετατροπή αυτή είναι εφικτή, όπως συνέβαινε και στην Ελλάδα, με ένα απλό ψήφισμα της Βουλής – γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στις χρηματαγορές.