MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Ο δρόμος προς την κυλιόμενη χρεοκοπία, το πρόβλημα των ελλειμματικών θεσμών και οι λύσεις για την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου Συντάγματος.

«Μία χώρα που δεν είναι πλέον κράτος αλλά περιοχή, έχοντας χάσει την εθνική της κυριαρχία, δεν έχει νόημα προφανώς να συζητάει για την αλλαγή του Συντάγματος της – πόσο μάλλον όταν έτσι ή αλλιώς το υφιστάμενο δεν γίνεται σεβαστό ούτε από την κυβέρνηση της, ούτε φυσικά από τους δανειστές της. 

Όσο για τους Πολίτες της, η σιωπηλή ανοχή τους είναι ασφαλώς ένοχη – αφού με τον τρόπο αυτό συμφωνούν μη αντιδρώντας σε όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους, αδιαφορώντας εντελώς για τα παιδιά τους. Αυτό που βέβαια εκμεταλλεύονται οι δανειστές είναι οι εσωτερικές μας ανόητες διαμάχες – όπου κυριαρχεί αναμφίβολα ο υπέρμετρος εγωισμός μας, το γνωστό «ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε», με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα» (ομιλία στο ΣΕΕ).

Από τις Ghost Towns στις Ghost Countries - Η παράνοια της παραμονής μας στο Ευρώ

Σπύρος Στάλιας
Οικονομολόγος Ph.D
πρ. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ

Τον 19ο αιώνα στην Αμερικανική Δύση υπήρξαν πόλεις φαντάσματα. Θα τις έχετε δει αυτές τις πόλεις, στον κινηματογράφο, σε έργα εποχής. Υπήρχαν κτίρια, σπίτια, εγκαταστάσεις, δρόμοι εγκαταλειμμένα και καθόλου ανθρώπινη ζωή. Ο αέρας καθώς φυσούσε παρέσυρε, μέσα στη σκόνη που σήκωνε, ξερούς θάμνους και ένα τόνο ζωής έδιναν τα μαυροπούλια που πετούσαν πάνω από τα έρημα ανθρώπινα έργα. 

Αυτές οι πόλεις φαντάσματα ήσαν αποτέλεσμα ενός διαρκούς ελλείμματος στο εμπόριο αυτών των πόλεων, με την υπόλοιπη αμερικανική οικονομία. 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Για να γίνει κατανοητή και στον πλέον αδαή, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ας πάρουμε το εξής απλοποιημένο παράδειγμα: 

Ας υποθέσουμε ότι στη ζώνη του ευρώ είναι

μόνο δύο κράτη, η Ελλάδα και η Γερμανία. Και ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν χρωστά ούτε ευρώ, αλλά έχει την παραγωγική σύνθεση που έχει. Δηλαδή 3,6% πρωτογενή τομέα, 13,4% δευτερογενή τομέα και 83% τριτογενή τομέα.
Ξεκινάμε λοιπόν την οικονομική ζωή και συνεργασία αυτών των δύο χωρών.
Αμέσως από την πρώτη μέρα, η μεν Ελλάδα θα εισάγει προϊόντα από τη Γερμανία η δε Γερμανία θα γεμίζει συνεχώς τα ταμεία της από το χρήμα που θα ρέει προς αυτήν από την Ελλάδα, λόγω των εισαγωγών που κάνει η τελευταία. 

Όταν το γράμμα του νόμου υπαγορεύεται απο τους μαφιόζους της τοκογλυφίας, αυτά είναι τα αποτελέσματα...

Γράφει ο Σίμος Σταυρακίδης

Την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας συναντούσε κρυφά τους νταβατζήδες της πατρίδας μας Rothschild, τα εγχώρια τσιράκια του, απαντούσαν σε συμπολίτη μας σχετικά με προσφυγή που είχε καταθέσει για την αδυναμία πληρωμής φόρων, αποκαλύπτοντας μας πόσο προσεκτικά έχουν προνοήσει οι τοκογλύφοι για τα πάντα! 

Ακολουθεί αυτούσια η πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση: