MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΟΧΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με λεπτομερείς χάρτες που δημοσίευσε πρόσφατα η «Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου», η ΤΡΑΟ, καταδεικνύονται με σαφή τρόπο οι τουρκικές επιδιώξεις όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Καστελόριζο και η πέριξ αυτού ελληνικές νησίδες, αποτελούν βασικό εμπόδιο στις τουρκικές επιδιώξεις. Με σκούρο μπλε και μαύρες διαγώνιες γραμμές φαίνονται οι τουρκικές απόψεις περί τουρκικής ΑΟΖ στην περιοχή που καταργούν τελείως το Καστελόριζο.

Απαξίωσαν επενδύσεις υποθαλάσσιου πλούτου, ποιον εξυπηρετούν;

Με την πρώτη εικόνα μας (Εικ.1) υπενθυμίζουμε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό διεξαγωγής μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή 220.000 χιλιομέτρων (km) του Ιονίου Πελάγους & Νότια της Κρήτης. 

Των Δρ. Ηλία Κονοφάγου και καθηγητή Αντώνη Φώσκολου

Σκοπός του Υπουργείου Ενέργειας ήταν η απόκτηση νέων γεωλογικών και γεωφυσικών πληροφοριών με αποκλειστικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων από Πετρελαϊκές Εταιρείες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οι κατά συρροή εκβιασμοί

Ασφαλώς οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες, αλλά μόνο για την εποχή προ των μνημονίων, αφού από εκεί και μετά ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι δανειστές της, εκβιάζοντας τους πάντες, μεταξύ άλλων με τη δραχμή – κάτι που, εάν δεν το καταλάβουμε, θα οδηγηθούμε στο χάος.

«Αυτό που πράττουν οι ξένοι με την Ελλάδα είναι σαφές. Αποφάσισαν να τη βάλουν σε ίδρυμα! Όπως κάνουν οι περισσότεροι όταν ένα ανήμπορο, συγγενικό τους πρόσωπο χρειάζεται τη στήριξή τους και δεν βρίσκεται κανείς να το φιλοξενήσει ή να το περιθάλψει. Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει περιπτώσεις με παππούδες και γιαγιάδες που εξορίζονται σε οίκους ευγηρίας και ακόμη χειρότερα εκείνες όπου άτομα με ειδικές ανάγκες εγκαταλείπονται -με πόνο στην ψυχή- σε δήθεν ειδικές κλινικές γιατί δεν μπορεί κανείς να τους παρέχει τίποτα. 

Καζάκης: Να ευχόμαστε να έχουμε έστω σύνταξη Βουλγαρίας στα 128 ευρώ

«Η απόφαση του Eurogroup μιλά για εργασιακά και θέλει να τελειώσουν οι συντάξεις, να ευχόμαστε να έχουμε εθνική σύνταξη σαν αυτή της Βουλγαρίας στα 128 ευρώ, καθώς χρειάζονται 17 δις για να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις και αναρωτιέμαι που θα τα βρει το κράτος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Γιώργο Τράγκα ο Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης. 

Χαρακτήρισε τα πλεονάσματα «εικονικά» καθώς όπως είπε « σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να έχουμε βραχυπρόθεσμο δανεισμό 500 εκατομμυρίων κάθε χρόνο» και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα πλέον δεν έχουμε μισθούς, αλλά επιδόματα, ενώ το εργατικό δίκαιο έγινε σαν το Ρωμαϊκό το μαθαίνουμε ως ιστορικό γεγονός καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα πλέον δίκαιο για τα εργασιακά. 

Ραγδαία πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο καταγράφει το ΙΟΒΕ

Μετά από την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) υποχωρεί σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο. 

Όπως επισημαίνεται στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Φεβρουάριος 2017» που δημοσιοποίησε σήμερα το ΙΟΒΕ, παρά την υποχώρησή του, πάντως, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες).