MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία διάλυσης της ΕΕ όπως την ξέρουμε σήμερα στις Βερσαλλίες

ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ, ΡΑΧΟΙ, ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

της Μαρίνας Νικολάκη 

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην ΕΕ τουλάχιστον όπως τη ξέρουμε μέχρι σήμερα μετά τη τετραμερή συνάντηση Κορυφής όπου οργανώσε απόψε στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και στην οποία συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι... ως μια προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται μετά το Brexit.

Ο οικονομικός εθνικισμός

Ο χρυσός ζουρλομανδύας που επιβλήθηκε στα κράτη μέσω της απελευθέρωσης των αγορών αγαθών, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίων προς όφελος των ελίτ, στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης, έχει χάσει εντελώς τη λάμψη του – οπότε βιώνουμε μία αλλαγή εποχής, με ατμομηχανή τις Η.Π.Α. και τη Βρετανία.

«Η Ευρωζώνη, στη σημερινή της μορφή, αποτελεί μία πολύ χαρακτηριστική τερατογένεση της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης – οπότε είναι θέμα χρόνου η διάλυση της εάν δεν αλλάξει εντελώς μορφή, λόγω των τεράστιων ανισορροπιών που έχει προκαλέσει«.

Ο δρόμος του Σίσυφου

Το 2018 δεν θα αποφύγουμε την εμπειρία της Αργεντινής, εάν δεν αλλάξουμε αμέσως στάση – εάν δεν καταλάβουμε δηλαδή πως οι μεσοβέζικες λύσεις επιδεινώνουν το μέλλον μας, ζημιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία μας.

Άποψη 

Έχουμε την άποψη πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, εκείνο που χρειαζόταν ανέκαθεν καλύτερα, είναι οι καθαρές λύσεις – ενώ έχουμε δύο και μόνο σοβαρές επιλογές στη διάθεση μας, για να σταματήσει η διαδικασία της κυλιόμενης χρεοκοπίας και του αργού θανάτου, την οποία βιώνουμε: 

ΟΣΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ

Στο νέο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι εφέτος, υπάρχουν οι κωδικοί 055 – 056 και 057 -058. 

Στην πρώτη περίπτωση εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του κάθε ιδιώτη ποσό μέχρι 20.000 ευρώ το έτος, για κάθε χρηματοδότηση που έκανε ο τελευταίος προς πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων.

Πάνω από 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν πλήρωσαν Τέλη Κυκλοφορίας!

Σοκ προκάλεσαν στο οικονομικό επιτελείο τα αναλυτικά στοιχεία καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας 2017 καθώς αποδείχθηκε πως πάνω από 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν το αντίτιμο για το όχημά τους αλλά ούτε και κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους εφορίες. 

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν πλήρωσαν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017 έσπασαν το φράγμα του 1,1 εκατομμυρίου σημειώνοντας αύξηση λίγο κάτω από 30% σε σχέση με εκείνους που δεν πλήρωσαν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2016 οι οποίοι ανέρχονταν σε 850.000 ιδιοκτήτες. 

Αναθεώρηση επί τα χείρω ΕΛΣΤΑΤ για ΑΕΠ: Μείωση 1,2% αντί αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί

Αναθεώρησε επί τα χείρω η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο πέρυσι και, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασε μείωση 1,1% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2015, έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση στις 14 Φεβρουαρίου. 

Σε τριμηνιαία σύγκριση (δ’ τρίμηνο 2016 προς γ’ τρίμηνο 2015), το ΑΕΠ μειώθηκε 1,2% έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. 

Ερντογάν: Πρακτικές των Ναζί ακολουθούν οι Γερμανοί!

Την πιο ευαίσθητη γερμανική «χορδή» επέλεξε να χτυπήσει ο Ερντογάν, συγκρίνοντας τις ενέργειες των Γερμανών με τις πρακτικές των Ναζί! Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στον φραστικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο πλευρές, με τους Γερμανούς κυβερνητικούς να προσπαθούν μάταια να εξηγήσουν στους Τούρκους, ότι ορισμένες αποφάσεις σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα αποτελούν δικαιοδοσία των τοπικών κυβερνήσεων των συστατικών κρατιδίων και της αυτοδιοίκησης! 

«Βόμβα» εγκατάλειψης και ερήμωσης του κέντρου της Αθήνας

ΑΔΕΙΑΖΕΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας, με τους φόβους για ερήμωσή του να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Δεν είναι μόνο η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών και κατοίκων, που θα δώσουν ζωντάνια σε περιοχές από το Σύνταγμα μέχρι το Μεταξουργείο, είναι και η υποβάθμιση που προκαλείται εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικής για τη δημιουργία ενός κέντρου εφάμιλλου ευρωπαϊκών πρωτευουσών.