MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Γ. Βαρουφάκης: Καλύτερα δραχμή παρά κλείσιμο της αξιολόγησης

«Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τη δραχμή είναι να τη φοβόμαστε λιγότερο από το κλείσιμο της αξιολόγησης», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο ίδιος μίλησε για «ρήξη», τονίζοντας ότι «θα διαλυθούν όλα αν κλείσει αυτή η αξιολόγηση. Έχουμε αποδεχτεί ο ιδιωτικός τομέας να σηκώσει μια νέα συρρίκνωση ώστε η Μέρκελ να πετάξει το μπαλάκι στον νέο καγκελάριο». 

Η οικονομία , η “θεωρία του χάους”, η ύφεση του 1929, και το σημείο (Threshold) χωρίς επιστροφή.

(Αναδημοσίευση Παλαιότερου Άρθρου)

Η θεωρία του χάους , είναι μια επιστήμη στα μαθηματικά που μελετάει συμπεριφορές από ακολουθίες σε συστήματα που υπακούουν σε περισσότερους από 2 κανόνες ταυτόχρονα. Θα μπορούσαμε μαθηματικά να το διατυπώσουμε σαν «αναδρομικές συναρτήσεις, ν – αγνώστων». Οι συναρτήσεις αυτές, στα αποτελέσματα τους, δεν είναι προβλέψιμες. Δεν υπάρχει δηλαδή πάντα, γραμμική μέθοδος επίλυσης.

Η εφαρμογή της θεωρίας του χάους, έχει να κάνει με τον φυσικό μας κόσμο, την οικονομία, την φυσική, την πληροφορική, τις κοινωνικές συμπεριφορές των ανθρώπων κλπ.

Η εγγενής αστάθεια του καπιταλιστικού συστήματος

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βιώνει συνθήκες ακραίας κερδοσκοπίας, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε μία εξτρεμιστική ύφεση – όπου, σύμφωνα με το Minsky, και στις δύο περιπτώσεις η ισορροπία είναι αδύνατον να αποκατασταθεί, χωρίς την επέμβαση του κράτους.

«Τον κεντρικό ρόλο στην αστάθεια του καπιταλισμού διαδραματίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας – σημειώνοντας πως τα χρήματα δεν δημιουργούνται εξωγενώς, αλλά εντός του οικονομικού συστήματος από το πουθενά, μέσω της παροχής δανείων από τις εμπορικές τράπεζες» (Minsky, Schumpeter).

Στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχει ένα από τα δέκα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον πλανήτη

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΝΙ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Στην ΑΟΖ της Κύπρου βρίσκεται ένα κοίτασμα παρόμοιο με αυτό του Zorh της Αιγυπτιακής ΑΟΖ όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του τομέα ερευνών της ιταλικής εταιρείας ENI, Λούκα Μπερτέλι κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα του πλανήτη.

Η αόρατη ήττα της Γερμανίας

Γιώργος Δελαστίκ

Πραγματική… κηδεία ήταν η Μέρκελ τη Δευτέρα, όταν μίλησε μετά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς είχε λήξει η σύνοδος των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης στο Παρίσι – της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά, γιατί έτσι και σταματήσουμε, όλα όσα έχουμε χτίσει μέχρι τώρα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και συνέχισε: «Πρέπει να δεχτούμε ότι χώρες μπορούν να τραβήξουν μπροστά και μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα από άλλες».

Η απόλυτη συνταγή της χαοτικής χρεοκοπίας

Η χώρα με την οποία μπορεί να συγκριθεί η Ισλανδία δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιρλανδία – τονίζοντας πως το κοινό στοιχείο, λόγω του οποίου κατάφεραν και τα δύο κράτη να ξεπεράσουν την κρίση, ήταν η συνειδητή και άμεση επιλογή του δρόμου που ακολούθησαν. 

Άποψη 

Η Ισλανδία προέβη στην άρση των ελέγχων κεφαλαίων, μετά από οκτώ σχεδόν χρόνια (πηγή), με αποτέλεσμα αρκετοί να σχολιάζουν το γεγονός, συγκρίνοντας την με την Ελλάδα – αν και στη χώρα μας οι έλεγχοι επιβλήθηκαν πολύ αργότερα, το 2015. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν το είδος της κρίσης, στην οποία βυθίστηκε η Ισλανδία το 2008, κατανοούν πως δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την αντίστοιχη στη χώρα μας – επειδή αφενός μεν επρόκειτο για τη χρεοκοπία των τραπεζών της (ανάλυση), αφετέρου δεν ήταν ποτέ μέλος της Ευρωζώνης, έχοντας το δικό της νόμισμα. 

“Συναγερμός στο ΝΑΤΟ” για την όξυνση με την Τουρκία, γράφει η Süddeutsche Zeitung

Mε αφορμή την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Χάγης, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «συναγερμό στο ΝΑΤΟ». 

«Το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. 

ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η Πολωνία κατηγορεί τους επικεφαλείς της ΕΕ ως «απατεώνες» και ετοιμάζει έξοδο !! Διαλύεται η ανίερη ένωση

Η Πολωνία ένα κράτος με ιστορία και θαρραλέα άποψη, όρθωσε το ανάστημα της στους «ψιλικατζήδες» γραφειοκράτες των Βρυξελλών, κατηγορώντας τους μαζί με την Γερμανία για «διπλά πρότυπα και εξαπάτηση». 

Επίσης οι Πολωνοί απείλησαν ότι θα εμποδίσουν όλες τις μελλοντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ σε μια συγκλονιστική εκδίκηση για το σχέδιο της Ευρώπης των « δύο ταχυτήτων».

Σε μια εξαιρετικά άγρια επίθεση, ο υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας κατηγόρησε την ηγεσία της ΕΕ , για την δημιουργία «συμμορίας» ενώ η επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τούσκ θεωρείται ως «πισώπλατη μαχαιριά» .

ΚΑΖΑΚΗΣ : Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά και επίσημα χαρακτήρα υπερκράτους πολλών ταχυτήτων, όπως ήταν πάντα οι αυτοκρατορίες…

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ – ερήμην φυσικά των λαών και των κοινοβουλίων τους – τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Αυτό αποφάσισαν στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα (6 Μαρτίου) με σκοπό να δουν το πώς θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, την άνοδο του λαϊκισμού και την αβέβαιη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη.