MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η διπλή σκέψη και τα δόγματα της υποταγής

Η πρώτη προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης, είναι το να έχουν οι φτωχοί το συναίσθημα της αδυναμίας τους να αντιδράσουν – ενώ η Ελλάδα αποτελεί το πειραματικό εργαστήριο που επιτρέπει τις δοκιμές των μεθόδων, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η κάμψη των αντιδράσεων των Πολιτών.

«Η παρούσα ανάλυση προέρχεται από τη συνένωση δύο προηγουμένων, ενώ ο στόχος της είναι να δώσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα – πιστεύοντας πως η επανάληψη είναι απαραίτητη, για την κατανόηση τόσο πολύπλοκων πειραμάτων«.

Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΑΝΑΣΑΝΕ. ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ;

Όποιος παρακολουθεί τα καθεστωτικά ελληνικά ΜΜΕ από χθες τη νύχτα, μένει εμβρόντητος με τους πανηγυρισμούς για την πρωτιά του νεοφιλελεύθερου Ρούτε στην Ολλανδία. Όλα τα παπαγαλάκια μεταφέρουν προπαγανδιστικά στην ελληνική μάζα μια περίεργη ανακούφιση, για το γεγονός ότι τάχα δεν θα διαλυθεί η Ευρώπη!!! Ποια Ευρώπη; Την Ευρωζώνη προφανώς εννοούν 

Βαρουφάκης: Αυτό είναι το σχέδιο Σόιμπλε που λέγεται 3ο Μνημόνιο και που πραγματικά αποσκοπεί

Είναι θετικό ότι οι φασίστες υπέστησαν ήττα στην Ολλανδία, αλλά είναι προβληματικό ότι ένας σκληρός δεξιός ήρθε πρώτος, άρα το κύμα αμφισβήτησης της λιτότητας και των περιοριστικών πολιτικών στην Ευρώπη αμφισβητείται από τα δεξιά , είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον 9.84. 

Η ήττα Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι δεν του δημιουργεί καμία αίσθηση, αφού όπως είπε «δεν πυροβολείς τον ταχυδρόμο», αλλά τους εκφραστές πολιτικών πίσω από αυτόν. 

ΑΝΑΛΥΣΗ - Μια απάντηση σε όλους αυτους που πανηγυρίζουν για την άνοδο των νεοφιλελεύθερων κομμάτων στην Ευρώπη

Μιχάλης Χερετάκης

Στον παγκόσμιο χάρτη του 2017 δεν υπάρχουν μισές πολιτικές στρατηγικές. 

Ή θα έχεις κοινωνικές δομές και θα είσαι σοβαρό κράτος ή θα είσαι τριτοκοσμική χώρα τύπου Μπαγκλαντές και θα βασίζεις την ανάπτυξή σου στα φθηνά μεροκάματα και στην απουσία κάθε είδους κοινωνικής παροχής προς τους ιθαγενείς. 

Τα κοινωνικά σοσιαλδημοκρατικά μοντέλα μια χαρά λειτουργούσαν στο παρελθόν (πχ Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία). 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,6% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το δ' τρίμηνο του 2016

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το δ΄ Τρίμηνο του 2015 

Αύξηση της ανεργίας στο δ΄τρίμηνο του 2016 καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. 

Το ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 23,6%, έναντι 22,6% του προηγούμενου τριμήνου και 24,4% του αντίστοιχου τριμήνου 2015.

Φινλανδία, το τελευταίο θύμα της Ευρωζώνης

O μοναδικός τρόπος για να απορροφήσει μία χώρα ένα ασύμμετρο σοκ στην οικονομία της, εάν ανήκει σε μία νομισματική ζώνη που δεν έχει κανέναν απολύτως μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, δεν είναι άλλος από την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.

Ανάλυση

Μερικά χρόνια πριν, το 2011, η Φινλανδία, ως ένας από τους πολλούς πιστωτές της Ελλάδας, απαίτησε να της δοθεί ως εγγύηση, για τα δάνεια που της παρείχε, ο Παρθενώνας – προφανώς μεταφορικά, αφού δεν ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο με ένα από τα σημαντικότερα εθνικά σύμβολα της χώρας. Εν τούτοις, επρόκειτο για μία μεγάλη προσβολή, την οποία δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ κανένας Έλληνας – όπως άλλωστε δεν θα ξεχάσει κανείς τις συνεχείς εξευτελιστικές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ντρέπονται να θίξουν το μείζον θέμα της ΑΟΖ; Τι φοβούνται;

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, επισκέφθηκε την χιονισμένη Ουάσιγκτον την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2017 για να συναντήσει τον Ρεξ Τίλλερσον, Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον ικανότερο υπουργό του Τραμπ και άριστο γνώστη της ΑΟΖ. Δυστυχώς ο δικός μας υπουργός, από ό,τι φάνηκε, ήρθε στην αμερικανική πρωτεύουσα απροετοίμαστος και αδιάβαστος.