MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Το γεωπολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας

Η καλύτερη δυνατή συμμαχία για την Ελλάδα, εν όψει των εγχωρίων προβλημάτων, αυτών της Ευρωζώνης, της ΕΕ, καθώς επίσης των διεθνών εξελίξεων, είναι αυτή με τις Ηνωμένες Πολιτείες – ενώ είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα μας όσον αφορά ειδικά το θέμα του χρέους.

Ανάλυση

Προφανώς για να επιλέξει τον ή τους συμμάχους της η Ελλάδα, εάν υποθέσουμε ότι είναι σε θέση να το κάνει, θα ήταν προηγουμένως υποχρεωμένη να προβλέψει τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις – σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται πως βιώνουμε την προετοιμασία της τελικής σύγκρουσης των Η.Π.Α. με την Κίνα. Η σύγκρουση αυτή είναι ήδη οικονομική, ενώ φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε εμπορική και νομισματική – με τελική κατάληξη τη στρατιωτική, εάν και εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς επίσης οι απαιτούμενες συμμαχίες.

O ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΤτΕ

Με πρόσφατη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΤτΕ επί της προεδρίας κυρίου στουρνάρα και με ημερομηνία 24/3/2017 και η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ορίστηκε το αντικυκλικό κεφάλαιο αποθέματος ασφαλείας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αυτό για ακόμη ένα τρίμηνο είναι μηδενικό..Τι είναι όμως το αντικυκλικό κεφάλαιο αποθέματος ασφαλείας του τραπεζικού συστήματος;;; Το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας είναι ένα προληπτικό εργαλείο που θεσπίστηκε με τη συμφωνία της Βασιλείας ΙΙΙ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει στον οικονομικό κύκλο η δανειοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών. 

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ....

Ο μισός περίπου ελληνικός λαός, διαπιστωμένα θέλει επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και φυσικά έξοδο από τα μνημόνια. Όμως δεν βρίσκει αξιόπιστη διάδοχη πολιτική κατάσταση για να εκφραστεί.

Αυτό έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό από τους φερέλπιδες σωτήρες του τόπου και έτσι φτάσαμε στο σημείο, όλοι να θέλουν να ηγηθούν αυτής της διάδοχης κατάστασης. Αποτέλεσμα; Να δημιουργείται ένας ασύλληπτος κατακερματισμός των λαϊκών δυνάμεων και ακύρωση κάθε προσπάθειας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους όπως το 1953 η Γερμανία»

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Με αφορμή τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση η εφημερίδα Handelsblatt επαναφέρει τη συζήτηση στη δυσεπίλυτη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαφωνία που δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα. 

Επικαλούμενη διεθνείς οικονομολόγους, όπως τον γάλλο Τομά Πικετί και τον αμερικανό Τζέφρι Σαξ, η εφημερίδα υπενθυμίζει τη Συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει σε πολλά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της. 

ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ;; ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΧΑΒΟΥΖΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

(Σ.Σ.: Το κίνημα "Μένουμε Ευρώπη" μετονομάζεται σε "Μένουμε στον Δρόμο")

Παραφράζοντας τον ομώνυμο τίτλο μιας παλιάς Ελληνικής ταινίας με τον αξέχαστο θανάση Βέγγο και με τίτλο από που πάνε για την χαβούζα θα αναρωτιέται αυτός ο λαός που πάμε να σωθούμε σε αυτήν την Ευρωπαϊκή τραπεζοχαβούζα που ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο τους μισούς Ελληνες 

Με πρόσφατη απόφαση του κεντρικού τραπεζίτη γίνεται πλήρη εναρμόνιση της τραπεζικής νομοθεσίας σχετικά με την τιτλοποίηση και πώληση των κόκκινων δανείων σε τρίτους 

Σκληρό «μνημόνιο» στις τσέπες μας

«ΜΑΧΑΙΡΙ» ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

Με την αγοραστική δύναμη να συρρικνώνεται και την προοπτική εξόδου από την κρίση να απομακρύνεται όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι καταναλωτές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέο γύρο περικοπών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παρά τη σημαντική εξοικονόμηση που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, μειώνοντας τις δαπάνες τους ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί (!), σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ευάγγελος Καλούσης, ένα μεγάλο ποσοστό είναι πρόθυμο να σφίξει και άλλο το ζωνάρι το επόμενο διάστημα..., υιοθετώντας το δικό τους «τέταρτο Μνημόνιο».