MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Έρευνα: Ποιος φταίει για την ελληνική κρίση.

Η πλειοψηφία της νέας γενιάς Ελλήνων ρίχνει την ευθύνη για την οικονομική κρίση στους ώμους των γονέων τους. Για τα δικά τους παιδιά οι νέοι Έλληνες ελπίζουν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη. Μεγαλύτερος φόβος ο εθνικισμός.

Εμπιστοσύνη στην πολιτική; Το 82% των νέων στην Ευρώπη απαντά ότι δεν έχει καθόλου ή ελάχιστη μόνο εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας Generation What ανάμεσα σε νέους ηλικίας από 18 έως 34 χρονών από 35 χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, που διενήργησε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Ψυχολογικών και Κοινωνικοοικονομικών Eρευνών SINUS. Πάνω από 30 χρόνια το Ινστιτούτο εξετάζει την καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων και τη σημασία για τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις. Από την καθημερινή ζωή προέρχοντανκ αι οι ερωτήσεις της έρευνας.

Ο διαλυτικός γερμανικός μερκαντιλισμός

ΑΡΘΡΟ 

Στα μέσα Μαρτίου 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και σημερινή επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κριστίν Λαγκάρτ δήλωνε στους Financial Times ότι « η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την υψηλή πίεση του εργατικού κόστους (δηλαδή την συμπίεση των μισθών ) οδηγεί σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο για το σύνολο της ευρωζώνης.

Βασίλης Βιλιάρδος … Αν ήμουν πρωθυπουργός

Δεν θα υπέγραφα την αξιολόγηση, θα κατέθετα αμέσως αγωγή εναντίον των παράνομων δανειακών συμβάσεων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο (θα προτιμούσα το Συνταγματικό της Γερμανίας γνωρίζοντας από προσωπική εμπειρία πως είναι δίκαιο, αλλά δεν επιτρέπεται) και θα προέβαινα σε αναβολή πληρωμών έως ότου αποφασίσει – καταργώντας φυσικά τα μνημόνια.