MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΕΕ: Σχεδιάζει τα χαλύβδινα λέπια της λογοκρισίας

Καθεστώτα υπό κατάρρευση θωρακίζονται με επιπρόσθετα μέτρα και μηχανισμούς κατασταλτικούς. Πάντα για να συγκρατηθεί το σάπιο περιεχόμενο ενός βαρελιού χρειάζεται να περαστούν (στο βαρέλι) περισσότερα σιδερένια στεφάνια…

Έτσι και το σάπιο περιεχόμενο της ΕΕ χρειάζεται να θωρακιστεί με περισσότερα σιδερένια στεφάνια: Με νέα χαλύβδινα λέπια δικτατορικών και κατασταλτικών μέτρων.

Το 4ο Ράιχ της ΕΕ καταρρέει και αυτό σηματοδοτείται και από μέτρα λογοκρισίας και φίμωσης του Λόγου που σχεδιάζει.

O ΤΣΙΠΡΑΣ «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ…

Τί είπε το άτομο, ανάμεσα στα άλλα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Wall Street Journal; 

«Ως προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης. 

Επτά χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα ανέλαβε την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής». 

«Έλληνες δε βαριέστε, συνήθεια είναι όλα…»

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια χώρα όπου το δίκαιο είναι απόλυτα συνυφασμένο με το δίκαιο του δανειστή;


Πού μπορεί να αποταθεί ο πολίτης ώστε να ζητήσει εκείνα που του αναλογούν όταν τα πάντα κρίνονται με γνώμονα το συμφέρον του απαίτη του κεφαλαίου και των σκληρών τόκων -που με σκοπό δάνεισε- ο οποίος παραμένει ενδεδυμένος τον μανδύα με τα εθνικά χρώματα;

Ποιος μπορεί να ελπίζει σε ένα μέλλον όχι όμοιο με εκείνο των ευκλεών εποχών, μα σε ένα κάποιο με τίμια απόδοση των κόπων του;

Απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος εκφράζουν οι περισσότεροι πολίτες

Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία και η κοινωνία διχασμένη απέναντι στους στόχους, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». 

«Επτά χρόνια από την ανακοίνωση για προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πώς αποτιμούν την ψήφο τους οι πολίτες στις τέσσερις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν;», ήταν το βασικό ερώτημα που τέθηκε από την εταιρεία διενέργειας κοινωνικών ερευνών και δημοσκοπήσεων. «Ψήφισα σωστά», απαντά σχεδόν χωρίς διακυμάνσεις το 68,5%. «Και πώς ψήφισε το σύνολο του εκλογικού σώματος στις αντίστοιχες αναμετρήσεις;», ‘ήταν το δεύτερο. «Ψήφισε λάθος» απαντά το 60,5% – 72,5%. 

Ο μονόδρομος της ρήξης

Εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις περί μείωσης του δημοσίου χρέους παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η Ελλάδα, εντός του 2017, θα υπάρχει πλέον μόνο μία επιλογή στη διάθεση μας: η στάση πληρωμών. 

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν (άρθρο), καλώς ή κακώς οι μοναδικές επιλογές της Ελλάδας ήταν οι εξής: 

(α) είτε η νέα χρεοκοπία της, καθαρή αυτή τη φορά, για να ξεκινήσει από την αρχή χωρίς τα βάρη του παρελθόντος (χρέη) – όπου οφείλει να επιλέξει εντός ή εκτός του ευρώ (άρα την εσωτερική υποτίμηση ή την πληθωριστική, όσον αφορά την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της),