MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ο σωτήρας της Ευρώπης και του πλανήτη

Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι, οι Πολίτες της Γαλλίας επέλεξαν με τέτοια πλειοψηφία το άτομο που τους υπέδειξαν οι αγορές, καθώς επίσης η Γερμανία – τον εκλεκτό του συστήματος και έναν φανατικό υπέρμαχο της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης.

«Θα ακούω όλους τους Γάλλους. Η Ευρώπη και ο πλανήτης έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Γαλλία. Περιμένουν να ενσαρκώσουμε το πνεύμα του διαφωτισμού, για έναν κόσμο με περισσότερο ανθρωπισμό, με περισσότερη ασφάλεια, με περισσότερη οικολογική ευαισθησία και με περισσότερη ανάπτυξη. Εσάς τους Πολίτες θα υπηρετήσω. Το καθήκον μας είναι τεράστιο» (E. Macron, πηγή).

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ;

Οι πάντες πλέον το διαπιστώνουμε ότι κινούμαστε σε ένα σπιράλ παρακμής και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον πάτο, γιατί απλά ο πάτος σε αυτή την κάθοδο θα είναι η πλήρης διάλυση.

Όμως, η παρακμή δεν επέρχεται ΠΟΤΕ από την οικονομία. Η παρακμή επέρχεται λόγω κατάρρευσης των κοινωνικών αξιών.

Αντίδοτο στην κατάρρευση των αξιών είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ. Όμως τι είναι Παιδεία; Μήπως είναι τα ημίτονα και τα συνημίτονα, οι εκθετικές εξισώσεις και τα γεωμετρικά σχήματα; Μήπως είναι οι γνώσεις στη βιολογία; Μήπως έστω η γνώση για το τι είπαν οι παντός είδους αρχαίοι; Όχι. Όλα αυτά είναι πληροφορίες και μάθηση.

Η ουτοπία της δραχμής και η γερμανική ανατομία (β)

Όταν η πρωσική κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει τα αντίθετα από τους εταίρους της, προσπαθώντας να τους απομυζήσει και να τους κατακτήσει οικονομικά, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για την ευημερία των γερμανών Πολιτών, τότε δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την ιστορία της – το ευχολόγιο του εθνικού νομίσματος.

«Έναντι χαρτονομισμάτων χωρίς αντίκρισμα που η Γερμανία κερδίζει από τα ίδια τα κράτη εξάγοντας τους εμπορεύματα, μεταξύ άλλων χρηματίζοντας τους πολιτικούς τους, εξαγοράζει τις επιχειρήσεις τους – όπως συνέβαινε παλαιότερα με το χρυσό, όπου κατέληγε πάντοτε στα θησαυροφυλάκια των πλεονασματικών κρατών. Άλλωστε σήμερα τα δύο μεγαλύτερα πλεονασματικά κράτη, η Γερμανία και η Κίνα, εξαγοράζουν ότι βρουν – όπως στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία έχει λεηλατηθεί τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την Κίνα, με επόμενη την Ελλάδα«.