MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται μόνιμα στην εντατική».

Τα όρια αντοχής των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί και μάλιστα με το παραπάνω, εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ένας άριστος γνώστης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, αφού και ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: η ανεργία διαμορφώνεται στο 23,3%, στους δε νέους ένας στους δύο είναι άνεργος, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,1%. Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο οικονομολόγος εκτίμησε ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η συνταγή που χορηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη. 

Στα 326,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας – Πρέπει να πληρωθούν εννέα δισ. φέτος σε δάνεια και ομόλογα

Αυξητικά κινείται το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης και το 2017, καθώς τον Μάρτιο ανήλθε στα 326,528 δισ. ευρώ, έναντι 326,258 δισ. που είχε φτάσει τον Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 2,908 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, έναντι 2,791 δισ., που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Η συνταγή της Πορτογαλίας

Δεν υπάρχει λόγος να συγκρουστεί η Ελλάδα με την Τρόικα, όσον αφορά την κατάργηση των μνημονίων προτού καταστραφεί εντελώς η οικονομία της – αφού θα αρκούσε η μη υπογραφή άλλων μέτρων που οδηγούν σε μία ακόμη βαθύτερη ύφεση, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στους δανειστές της.

Άποψη

Οι σοσιαλιστές κυβερνούν περισσότερο από ένα έτος την Πορτογαλία, με τη στήριξη των κάποτε εχθρικών αριστερών κομμάτων, τεκμηριώνοντας πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην πολιτική λιτότητας – ενώ έχουν μεταξύ άλλων πληρώσει στο ΔΝΤ 2 δις €, δύο χρόνια προτού καταστεί ληξιπρόθεσμη η απαίτηση του, εξοικονομώντας τόκους της τάξης των 80 εκ. € ετησίως.

Βουλή: Με 153 «Ναι» εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο με νέες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών μέχρι το 2023!

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Η ΜΠΑΛΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟ»!

Δεκτό, με 153 «ναι», έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο, μετά από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι.

Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (153 βουλευτές), ενώ κατά ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων (128 βουλευτές).