MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το Τελικό Στάδιο του Νεοφιλελευθερισμού

Του Σπύρου Λαβδιώτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας μέσω του τοκογλυφικού μηχανισμού του ευρώ χρεοκοπήσει την σύγχρονη Ελλάδα, τώρα χωρίς προσχήματα πλέον και προπετάσματα καπνού επιδιώκει να υφαρπάξει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία της χώρας.

Για πολλούς ήταν αδιανόητο, πως μια πολιτική παράταξη που αυτοαποκαλείται «ριζοσπαστική αριστερά»(radical left), απεμπόλησε την ιδεολογία της και ασπάστηκε το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού που διέπεται από τις αρχές του Κοινωνικού Δαρβινισμού. Ψηφίστηκε για να «σκίσει τα Μνημόνια» και ανέλαβε την εξουσία για να απαλλαγεί η χώρα από τα δεσμά του ευρώ και να ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία. Όμως, συναίνεσε να γίνει πιόνι του τραπεζικού συστήματος και να εκποιηθούν τα «ασημικά» της Ελλάδας.

Η σύγκρουση της Γερμανίας με τις Η.Π.Α.

Εννοούμε το ΔΝΤ με τη γερμανική κυβέρνηση στο ελληνικό πεδίο μάχης, η οποία γίνεται όλο και πιο αλαζονική έχοντας μεγάλες οικονομικές επιτυχίες, κυριαρχώντας στην Ευρώπη και κερδίζοντας τη μάχη της Γαλλίας – ενώ φαίνεται πως θα είναι η νικήτρια των εκλογών στη χώρα της.

Άποψη

Η ελληνική Βουλή ψήφισε καινούργια μέτρα λιτότητας, ύψους 4,9 δις €, μετά από έναν ακόμη εκβιασμό που ασκήθηκε στην κυβέρνηση – με την έννοια ότι, χωρίς τα μέτρα αυτά οι δανειστές δεν θα έδιναν την έγκριση τους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, οπότε η χώρα θα χρεοκοπούσε αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Τα κυριότερα θύματα θα είναι οι συντάξεις που θα μειωθούν έως και 18% από το 2019, καθώς επίσης οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις – αφού από το 2020 το αφορολόγητο όριο θα περιορισθεί στα 5.700 € από 8.636 € έως τότε.