MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ρήξη ή μνημόνια στο διηνεκές

Η επίλυση του ζητήματος του χρέους είναι απολύτως καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας, ενώ κανένα πολιτικό κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να το διαχειριστεί – κάτι που όμως θα έπρεπε να συμβεί τώρα, αμέσως, πριν από το ξεπούλημα, πριν τις γερμανικές και ιταλικές εκλογές, καθώς επίσης πριν από τη λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης στα μέσα του 2018.

Ανάλυση

Ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά είναι το ποιός φταίει για την υπερχρέωση της Ελλάδας έως το 2010 – επειδή, από το χρονικό σημείο εκείνο και μετά, η ευθύνη της καταστροφής ανήκει αποκλειστικά στις κατοχικές κυβερνήσεις της, κυρίως όμως στην πολιτική των μνημονίων (ανάλυση), με τις επόμενες χρεοκοπίες της να είναι δυστυχώς προδιαγεγραμμένες.

Eurostat: Στο 23,2% η ανεργία για τον Φεβρουάριο

(Σ.Σ.: Άρα το ποσοστό στα αλήθεια είναι 46,4% ... )

Στο 23,2% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017, σε σχέση με τον Ιανουάριο (23,3%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Στο 47,9% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, στο 18,7% στην Ευρωζώνη.

Στην Ευρωζώνη, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3% τον Απρίλιο (έναντι 9,4% τον Μάρτιο) και στην «ΕΕ των 28» στο 7,8% (έναντι 7,9% τον Μάρτιο). Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2016, η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» ήταν 10,2% και 8,7% αντιστοίχως. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο).

H ρητορική του φόβου και τα εργαλεία του κράτους

Η διαρκής ανασυγκρότηση της κυριαρχίας και η συντήρηση των εξουσιαστικών δομών της, ήταν ανέκαθεν το σημαντικό συστατικό για τη διαιώνισή της. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε που αρκούνταν απλά στην καταστολή της ελεύθερης βούλησης των ανθρώπων. Κατασκεύασε μηχανισμούς όπως ο στρατός και η αστυνομία, κατασκεύασε την οικονομία, την δημοκρατία και κατ’ επέκταση την πολιτική. Η διαρκής αυτή ανασυγκρότηση τής δίνει τη δυνατότητα να γίνεται περισσότερο αποτελεσματική, στον έλεγχο και την καταστολή, χρησιμοποιώντας ανά περιόδους, εργαλεία που εξελίσσονται ταυτόχρονα με την «πρόοδο» της ανθρωπότητας. 

Σε συνθήκες εξαθλίωσης 8 στους 10 συνταξιούχους

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, 8 στους 10 συνταξιούχους ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, καθώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα φάρμακα, αλλά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, στις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων έχουν προστεθεί οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τα υπόλοιπα «χαράτσια» που μετατρέπουν πλέον τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα.