MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Regling: Δεν ήταν οι τράπεζες η αιτία της ελληνικής κρίσης.

Δεν ήταν οι τράπεζες η αιτία της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο "The Banker" ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

Όπως τόνισε, τα προβλήματα στην Ελλάδα προκλήθηκαν ξεκάθαρα από το χρέος και την απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Αλλά οι τράπεζες επλήγησαν καθώς επιδεινώθηκε η αξιοπιστία της χώρας, ενώ πλήγμα υπέστησαν και από το PSI.

Πάνω από όλα η Ελλάδα!

Ελπίζω να έχουμε συνειδητοποιήσει πια όλοι πως κανένας δεν μπορεί να είναι αξιοπρεπής και ασφαλής, εάν η πατρίδα του δεν είναι οικονομικά υγιής και εθνικά ανεξάρτητη – ενώ όχι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε αλλά, επί πλέον, είμαστε σε θέση να κάνουμε τη χώρα μας μεγάλη, αρκεί να το θελήσουμε πραγματικά.

«Όταν μιλάμε για ελληνική διαφθορά, να έχουμε υπόψη μας ότι οι γαλλικές, γερμανικές, σκανδιναβικές ή άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, συμμετείχαν σε αυτή τη διαφθορά. Όταν επομένως μιλάτε για ατασθαλίες, να αναφέρεσθε στις ατασθαλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνον στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουμε πλέον να φορτώνουμε στην Ελλάδα μια συμπεριφορά που στην ουσία είναι γενικευμένη» (Πρόεδρος Γάλλων Πρασίνων).

«Στο Μαϊάμι, αποκαλύφθηκε ότι τα κέντρα υπηρεσιών υγείας Medicare και Madicaid, απώλεσαν 60 δις $, από τα οποία σημαντικό μέρος κατευθύνθηκε σε δήθεν αγορές ακριβών φαρμάκων εναντίον HIV/AIDS – καθώς και αναπηρικών πολυθρόνων για ανύπαρκτους ασθενείς» (Economist).

Γιατί η Ελλάδα είναι πάντα εχθρός της Γερμανίας;

( Σ.Σ. : Μήπως γιατί η Γερμανία, δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα, όπως έκανε με όλες τις υπόλοιπες χώρες μετά την λήξη του Β'ΠΠ ; 
Αν η Γερμανία υπογράψει αυτή την συνθήκη, θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες της σε σχέση με το κατοχικό δάνειο, τις κατοχικές αποζημιώσεις και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα.... πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δώσει πάνω από 600 δις ευρώ στην Ελλάδα. Οπότε εξακολουθεί να το "παίζει τρέλα" , ειδικά όταν οι τράπεζες της κόντεψαν να τιναχθούν στον αέρα το 2009 και μέσω της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" που ελέγχει η ίδια, κατάφερε να μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος της στην Ελλάδα. Όμως εθελοτυφλούν, αν νομίζουν ότι θα την γλιτώσουν με τα καραγκιοζλίκια και τις απατεωνιές που κάνουν. )

Του Ραφαήλ Αξιώτη 

Ένα σοβαρό ερωτηματικό πλανάται εδώ και χρόνια πάνω από την Ελλάδα της κρίσης: Γιατί η Ελλάδα είναι πάντα ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος των Γερμανών; Μήπως τελικά δεν φταίει αποκλειστικά η οικονομία; 

Η αριστερή κυβέρνηση και οι αποζημιώσεις για το Δίστομο.

Γιατί η αριστερή κυβέρνηση δεν υπογράφει, να εκτελεστεί εναντίον του γερμανικού δημοσίου, η αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τις αποζημιώσεις του Διστόμου;

Αυτοί είναι οι αριστεροί που θα διεκδικούσαν το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις; Πόση πολιτική κοροϊδία ακόμα;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε στο πρώτο μνημόνιο, ότι παραιτείται η Ελλάδα από το δικαίωμα να προτείνει προς συμψηφισμό, έναντι των δανείων της Γερμανίας, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Λαγκάρντ, Σόιμπλε και χρέος: για να μην ξεχνιόμαστε

Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη για την «χρεοκοπία των γαλλογερμανικών τραπεζών το 2009 και η διάσωσή τους με τα μνημονιακά μας δάνεια» | MOTION TEAM / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Συντάκτης: Γιάνης Βαρουφάκης

Οταν τα πρωτοσέλιδα ασχολούνται, άλλη μια φορά, με το τι είπε η Λαγκάρντ στη Μέρκελ και τι της είπε ο Σόιμπλε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η λήθη - το να ξεχάσουμε το αίτιο που η χώρα μας μετατράπηκε σε αποικία χρέους από «εταίρους» που αρνούνται πεισματικά να την αποφυλακίσουν.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου – για αυτό που έγινε

© RIA Novosti / Ilya Pitalev Ενα από τα κτίρια στο βελιγράδι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισομούς του NATO το 1999.

Συγγραφέας Βλαντιμίρ Bychkov, ραδιόφωνο Sputnik

Η διεθνής ομάδα των δικηγόρων θα απαιτήσει από τις χώρες του ΝΑΤΟ αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επιθετικότητα εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1999 είπε ο επικεφαλής της ομάδας, ο διάσημος Σέρβος δικηγόρος Σρντιάν Alexits σε συνέντευξή του στο Σπούτνικ.

12 Μαθήματα Σύγχρονης Οικονομικής Θεωρίας για Μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος PhD 

Τα 12 Μαθήματα Σύγχρονης Οικονομίας απευθύνονται κυρίως σε παιδιά του Δημοτικού και εφήβους του Γυμνασίου. Επειδή ακριβώς απευθύνονται σε αυτούς, που εξ αντικειμένου δεν έχουν καμία παιδεία σε θέματα οικονομίας, το κάθε θέμα είναι γραμμένο με πολύ απλό και ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε κάθε οικονομική έννοια να γίνεται άμεσα κατανοητή, και εύκολα να απορροφάται. Ταυτοχρόνως, επειδή οι έννοιες συνδέονται, προσπάθησα να καταδείξω με ευκρινή τρόπο, πως η σύνδεση των οικονομικών εννοιών μας οδηγεί σε ολοκληρωμένα και ασφαλή συμπεράσματα που δεν αντιφάσκουν προς την κοινή λογική.