MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Η παγκόσμια δικτατορία του κεφαλαίου

Ο καπιταλισμός, κρατικός όπως στην περίπτωση της Κίνας ή ιδιωτικός όπως στις Η.Π.Α., καταργώντας τη δημοκρατία και την πολιτική, έχει δώσει τα ηνία του πλανήτη στους πολυεθνικούς κολοσσούς – με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή στην ιστορία, όπου μεταξύ άλλων οι πόλεμοι θα είναι πλέον οικονομικοί.

«Η παγκόσμια οικονομία ήταν ανέκαθεν διαπλεγμένη, συνυφασμένη, αλληλένδετη. Η εθνική οικονομία είναι η επιστήμη που αναρωτιέται, που αναζητάει την απάντηση δηλαδή στο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν χρήματα. Μετά το Μαρξ η ερώτηση αυτή έχει απαντηθεί, ο γρίφος έχει λυθεί άπαξ και δια παντός: έκτοτε οι άνθρωποι συνεχίζουν να μην έχουν χρήματα, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουν την αιτία» (K. Tucholsky, Hamburg).

Δεν τα "φάγαμε όλοι μαζί", αλλά "καλοφάγωτα" σε όσους τα έφαγαν.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας δεν είναι συλλογική. Δεν τα "φάγαμε όλοι μαζί".

Όμως συλλογική είναι τώρα η ευθύνη της παθητικότητας, της μη αναζήτησης των υπευθύνων και γενικά της μη συνεργασίας μεταξύ μας για την ανατροπή του κατεστημένου χρεοκοπημένου συστήματος που σε συνεργασία με τους ξένους γύπες, ξεπουλάει ζωές και περιουσίες για να διασωθεί το ίδιο.

Eurostat: Γιατί παραμένουν υψηλές οι τιμές στα προϊόντα στην Ελλάδα

Εύκολη η αύξηση των τιμών των προϊόντων στην Ελλάδα αλλά αργή και δύσκολη η μείωση τους 

Αυτό το επιβεβαίωσε και έρευνα της Eurostat, για τη διαμόρφωση των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, στην Ελλάδα όταν μεταβάλλονται οι τιμές της βιομηχανίας είναι διαφορετικό το ποσοστό μετάδοσης – ή μετακύλισης – στις τιμές καταναλωτή στην περίπτωση αύξησης των τιμών απ’ ό,τι στην περίπτωση μείωσης. 

Λαφαζάνης: Η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα με άγρια λιτότητα μέχρι το 2060

Κατάπτυστη χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup ο γραμματέας του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι δεσμεύει την Ελλάδα, με μνημόνιο, με επιτροπεία και με άγρια λιτότητα μέχρι το 2060. Η απόφαση αυτή, ανέφερε πως ελήφθη με πραξικοπηματικές και αντισυνταγματικές διαδικασίες.

«Εμείς απευθυνόμαστε από εδώ, από τα Τρίκαλα, σε όλες ανεξαιρέτως τις αριστερές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, και τις καλούμε σε ένα κοινό μεγάλο πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο, για να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές αντιμνημονιακές εξελίξεις», δήλωσε από τα Τρίκαλα ο κ. Λαφαζάνης.

Ο νούμερο ένα εχθρός της Ελλάδας

Η πρωσική πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, με εκτελεστή τον κ. Σόιμπλε, φοβάται τρία πράγματα όσον αφορά την Ελλάδα, εάν τυχόν αποκτήσει έναν ικανό, εθνικά υπερήφανο, αξιοπρεπή και θαρραλέο ηγέτη: (α) την ελεγχόμενη στάση πληρωμών εντός της Ευρωζώνης με δική της πρωτοβουλία, (β) την εκούσια έξοδο της από τη νομισματική ένωση μετά από νομικές διαδικασίες και συντεταγμένες διαπραγματεύσεις δύο ετών, καθώς επίσης (γ) τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της αφού εγκαταλείψει το ευρώ, γνωρίζοντας ότι η χώρα έχει τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει.