MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Κίνδυνος χρηματιστηριακού κραχ στη Γερμανία;

Τα χρηματιστήρια αποτελούν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, στο οποίο όταν κάποιος κερδίζει, ένας άλλος χάνει – ενώ το επόμενο βασικό συμπέρασμα είναι πως οι τιμές τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των ακινήτων, ακολουθούν μακροπρόθεσμα την εξέλιξη των μισθών.

Άρθρο

Στην οικονομία αναφερόμαστε σε «αναπτυξιακούς κύκλους», οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανόδους και καθόδους. Εν προκειμένω μία σημαντική διαπίστωση είναι το ότι, σε έναν αναπτυξιακό ανοδικό κύκλο οι επιχειρήσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας – ενώ τα συνολικά λειτουργικά τους κέρδη αυξάνονται συνήθως ταχύτερα από τους συνολικούς μισθούς.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

Αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει εύκολα η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς, ακόμα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ζητήσει, αφού η ΤτΕ δεν είναι ελληνική τράπεζα, αλλά παράρτημα στην Ελλάδα της ΕΚΤ με ξένους μετόχους.

Πως μπορεί να δοθεί η απάντηση; Απλά μερικές προσθαφαιρέσεις, μπορούν να μας δώσουν μια πρώτη γενική εικόνα της κατάστασης, η οποία θα μας δείξει αν θα πρέπει να προχωρήσουμε την έρευνα ή να σταματήσουμε να βαυκαλιζόμαστε. 

ΚΑΖΑΚΗΣ : Τι φοβούνται οι θεσμοί των δανειστών και εκβιάζουν ώστε να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον των δοτών τους;

Σύμφωνα με χθεσινό δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η επιχείρηση πλήρους εξευτελισμού της ελληνικής δικαιοσύνης συνεχίζεται. Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε χθες το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συμφωνίας (ΣΜΣ) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Είδατε τι μεγάλη ανακούφιση! Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει με τους «θεσμούς» Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συμφωνίας, αλλά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να το γνωρίζει. Ούτε χρειάζεται η Βουλή να το εγκρίνει. Έτσι κι αλλιώς το ελληνικό κοινοβούλιο έχει καταντήσει παλκοσένικο για ξεπεσμένους επαγγελματίες της πολιτικής υποκρισίας και απάτης. Με το αζημίωτο βέβαια.