MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Το γερμανικό σχέδιο ελέγχου της Ευρώπης.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις στο Αμβούργο, στη σύνοδο των G20, μονοπώλησαν σχεδόν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης -ελληνικών και ξένων. Και δικαίως, καθώς, με τη μαζικότητά τους, δείχνουν ότι η Γερμανία δεν είναι μόνο η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Σουλτς, καθώς Γερμανοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν οι πολλές χιλιάδες (πάνω από 100.000 λένε οι περισσότερες εκτιμήσεις) που διαδήλωναν κατά της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.

Βαρουφάκης: «Τι κρύβεται πίσω από την υστερία για το παράλληλο σύστημα πληρωμών»

Για τρόμο της ολιγαρχίας το 2015, όταν έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων, με τον λαό να μην χειραγωγείται πλέον από τα φερέφωνά της, κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του DiEM25, σε γραπτή ανακοίνωσή που εξέδωσε για όλα όσοι έχουν ειπωθεί για το σχέδιο του Γιάννη Βαρουφάκη, σχετικά με ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Ο Μεγάλος Αδερφός και το Διαίρει και Βασίλευε

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Η συμπεριφορά του κοπαδιού και η αναζήτηση σωτήρων χωρίς όμως την αντίστοιχη επίδειξη συνεργασίας και συλλογικότητας από την πλευρά του λαού είναι ένα από τα φαινόμενα που παρατηρούμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά ως φαινόμενο είναι πολύ παλιό και έχει αναλυθεί εκτενώς από πολιτικούς κοινωνιολόγους, γι’αυτό και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. 

Όταν το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ και....σώζεται η Ελλάδα! (περί σχεδίου Β, και ....σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την τιμωρία των ενόχων)

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Οι, οπωσδήποτε, αδικαιολόγητα, καθυστερημένες εκμυστηρεύσεις των δύο ξένων συμβούλων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου Β, στα πλαίσια του δημοψηφίσματος του 2015, προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Αυτές, με επιείκεια χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως εξωπραγματικές. Μέσα από αυτές, αποδεικνύεται, περίτρανα και για πολλοστή δυστυχώς φορά, ότι στη χώρα μας έχει απολεστεί η όποιου βαθμού δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, με βάση τη στοιχειώδη λογική και με γνώμονα τα εκάστοτε δεδομένα της πραγματικότητας. 

Έλλειμμα κοινής λογικής

Οι εθνικοποιήσεις ασφαλώς δεν σημαίνουν πως ανακτάται η εθνική κυριαρχία, όπως ισχυρίζεται υπουργός όσον αφορά τον ΟΑΣΘ – μίας επιχείρησης που είναι θεωρητικά μόνο ιδιωτική, αφού συντηρείται από τα κρατικά ταμεία και όχι από τους πελάτες της, ενώ το δημόσιο εξασφάλιζε στους μετόχους της ένα σταθερό κέρδος 16,5 εκ. € ακόμη και όταν είχε ζημίες!

Άποψη

Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι η κοινή λογική, το μέτρο, ο ορθολογισμός και η σοβαρότητα στην εξέταση των διαφόρων θεμάτων εκ μέρους των κυβερνήσεων της – καθώς επίσης όλων όσον συμμετέχουν στις δημόσιες συζητήσεις, γραπτά ή προφορικά. Ακόμη χειρότερα, σε έναν τέτοιο βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν έχει νόημα να ασχολείται με τη χώρα – ή εάν θα έπρεπε να εύχεται την ολοκληρωτική της κατάρρευση, για να εκλογικευθεί οπότε να οικοδομηθεί σε εντελώς νέα θεμέλια.

Nέα γενιά εργαζομένων με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι εργαζόμενοι με αμοιβές έως 300 ευρώ τον μήνα είναι το κυρίαρχο φαινόμενο στην αγορά εργασίας. Πρόκειται δε για εργαζόμενους κυρίως μεταξύ 20 και 29 ετών, κατηγορία στην οποία η ανεργία φθάνει το 37,7%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη η νέα αυτή κατηγορία είναι οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και αμοιβές από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από 4.500 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.