MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Οι Έλληνες έκοψαν και το φαγητό – Μείωση 27% στην ετήσια κατανάλωση τροφίμων

Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%Η «σκληρή» πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες Έλληνες πολίτες, τα χρόνια της κρίσης, αποτυπώνεται διαρκώς στις έρευνες που διεξάγονται.

Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%! Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%. Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%.

TτΕ: Στο 40% η μείωση του πλούτου των νοικοκυριών.

Κατά 40% μειώθηκε η αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009-2014), όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ευάγγελου Χαραλαμπάκη, η διάμεση αξία του πλούτου των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 40%, ποσοστό το οποίο κρίνεται ως στατιστικά ιδιαίτερα σημαντικό. 

Adecco: To 33% των ανέργων στην Ελλάδα αναζητούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό έναντι 11% το 2015

Ενώ το 2005, ο κύριος λόγος ήταν η προοπτική καλύτερου μισθού, το 2016 και το 2017 ο κύριος λόγος που δόθηκε ήταν καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μπορεί να υποχώρησε τον Απρίλιο του 2017 στο 21,3% μία αισθητή διαφορά από τον Ιούλιο του 2013 όταν ο δείκτης ανεργίας έφτασε στο 27, 9, παρόλα αυτά όμως έκθεση της εταιρείας Adecco, έδειξε πως το 2017 το 33% των ανέργων αναζητεί εργασία στο εξωτερικό, έναντι μόλις 11% το 2011.

Στο 176,2% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το α΄ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα την Eurostat

Στο 176,2% του ΑΕΠ ανερχόταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνoντας τη μεγαλύτερη μείωση στο λόγω χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όλη η αλήθεια για την πολιτική του Κίσινγκερ εναντίον της Κύπρου: Τον καίει δικό του απόρρητο έγγραφο

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τη διευθέτηση του Κυπριακού με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που εισήγαγε και επέβαλε ο ίδιος ο Χένρι Κίσιγκερ, αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο του Λευκού Οίκου που αποχαρακτηρίστηκε το Νοέμβριο του 2010, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες ομάδας ερευνητών. 

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, που αναφέρεται με αρνητικό τρόπο για το Νόμο για την Ελευθερία στην Πληροφόρηση (Freedom of Information Act), «τιμωρείται» δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή, αφού ομάδα ερευνητών κατάφερε να εντοπίσει νέα απόρρητα έγγραφά του, που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο δρούσε και ο οποίος κυριαρχείτο από παράνομες ενέργειες. Αναφέρει: 

Πολιτική και κοινωνική χρεοκοπία

Ασφαλώς δεν φταίει ο Σόιμπλε για την ανοησία μας ή για τη συλλογική μας αποχαύνωση – αντίθετα, κάπου φαίνεται να μας λυπάται ή/και να αμφιβάλει για τη διανοητική μας υγεία, αδυνατώντας να καταλάβει τις κομματικές επιλογές μας, καθώς επίσης την παντελή έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους μας.

Άποψη 

Ασφαλώς είναι σωστή η αυτοκριτική, τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για το κράτος μας. Δεν πρόκειται όμως για αυτοσκοπό, αλλά για την ειλικρινή αναζήτηση των αιτιών που μας οδήγησαν σε μία κρίση έτσι ώστε, όσον αφορά το κράτος, να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε, να αλλάξουμε τα «κακώς κείμενα», να τιμωρήσουμε τους υπευθύνους και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, όπως συνέβη στην Ισλανδία

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Είμαστε η χώρα με τον πρώτο εμπορικό στόλο στον κόσμο, αλλά δεν έχουμε ναυπηγείο. είμαστε ίσως ο μεγαλύτερος αναλογικά αγοραστής όπλων, αλλά δεν φτιάχνουμε ούτε σφαίρα. Είμαστε μια χώρα που κολυμπά σε μια τεράστια θάλασσα πετρελαίου, φυσικού αερίου και διαφόρων ορυκτών, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας μια γεώτρηση ούτε μια εξόρυξη, ούτε καν έρευνα. Είμαστε μια χώρα με αυξημένη κατά κεφαλή επιστημονική κατάρτιση, αλλά δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε ένα τσίπ ή λειτουργικό κ.λ.π.
Τα βλέπετε εσείς φυσιολογικά όλα αυτά; Προφανώς δεν είναι. Και που οφείλεται όλη αυτή η παράλογη κατάσταση;