MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Τα χρυσά κέρδη των Τραπεζών

Τεράστιες προμήθειες από την αυξημένη χρήση καρτών στις καθημερινές συναλλαγές αντλούν οι ελληνικές τράπεζες, με ένα μεγάλο κόλπο:

κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, επιβάλλουν χρεώσεις στις επιχειρήσεις για συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες ίδιες με εκείνες που προβλέπονται για συναλλαγές με πιστωτικές, με αποτέλεσμα οι προμήθειες που χρεώνονται να είναι διπλάσιες οι τριπλάσιες από τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται όχι με τα όπλα αλλά με οικονομική κατοχή μέσω του ευρώ

Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Η βίαιη κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς 1941-44 άφησε πίσω της 700.000 νεκρούς, 1,5 εκ. άστεγους και μια ερειπωμένη χώρα. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν αθώους στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στην Κοκκινιά και αλλού,ισοπέδωσαν και έκαψαν πάνω από 500 χωριά και πόλεις, φέρθηκαν με κτηνώδη τρόπο στην κατεχόμενη χώρα.

Οργή στο Μαξίμου για την «προβοκάτσια Τόμσεν».

«Μα τι παιχνίδι παίζει, επιτέλους, ο Τόμσεν;», φέρεται να φώναξε οργισμένος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος όταν έγινε σαφές το «παιχνίδι» του ΔΝΤ με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Στο Μαξίμου η οργή έχει χτυπήσει «κόκκινο» μ' αυτό που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ονομάζουν «προβοκάτσια Τόμσεν», δηλαδή την πραξικοπηματική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται το πλαφόν του δημόσιου χρέους.

Alpha Bank: Εξασθενεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών στην Ελλάδα

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου εμφάνισε βελτίωση τόσο έναντι του στόχου όσο και του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Οικονομικό της Δελτίο, προειδοποιεί ωστόσο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2017 δείχνουν ότι το πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε € 1,9 δισ., σημαντικά υψηλότερο, κατά € 1,5 δισ. έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος € 1,6 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Η έκθεση του ΔΝΤ και η έξοδος στις αγορές

Το Ταμείο είναι ακόμη πιο αρνητικό, ενώ η ΕΚΤ διαφωνεί με την έκδοση ελληνικών ομολόγων, πιθανότατα για το «δεδικασμένο» που θα προέκυπτε – με την έννοια πως οι επενδυτές θα απαιτούσαν σταδιακά και από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ομόλογα αγγλικού δικαίου, ειδικά από τη χρεοκοπημένη Ιταλία, οπότε θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου.

Άποψη 

Μεγάλη η αγωνία στην κυβέρνηση, καθώς επίσης στα ΜΜΕ για την έκθεση του ΔΝΤ – αν και η σημαντικότερη είδηση είναι η τεράστια μείωση των αγορών των ελληνικών νοικοκυριών κατά 13% από τα Σούπερ Μάρκετ. Τελικά βέβαια δεν ακολούθησε καμία καλύτερη τοποθέτηση από το ΔΝΤ – αφού το δημόσιο χρέος μας συνεχίζει να θεωρείται (σωστά) ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.