MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ.95 ΔΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΦΥΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ..ΠΟΙΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που σας παρουσιάζουμε σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος για την διαχρονική πορεία των καταθέσεων την περίοδο της κρίσης και πιο συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016..

Οπως βλέπεται στον παρακάτω πίνακα 95 δις καταθέσεις έχουν φύγει από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα οποία πήγανε κατά κύριο λόγο στην εξυπηρέτηση των οφειλών έναντι του κράτους, το οποίο ποσό σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΤτΕ ανέρχεται περί των 60 δις. Πρωταθλητές στην φυγή καταθέσεων είναι κυρίως τα αστικά κέντρα με πρωταθλητή τον Νομό Πειραιώς όπου η μείωση των καταθέσεων φτάνει στο 57% ενώ στον αντίποδα είναι ο νομός Λασιθίου και Ευρυτανίας με 30% . 

Φίδια με Kουστούμι αλλά και με Φούστα!

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Όλοι μιλούν για τον υψηλό βαθμό ανεργίας ωστόσο λίγοι αναφέρονται σε όσους έχουν ακόμα εργασία (εάν και οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται διαρκώς όπως ανέφερα στο κείμενο μου Τεχνητή Νοημοσύνη και το Τέλος της Εργασίας) και είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σε ένα παρενοχλητικό, κακοποιητικό και τοξικό επαγγελματικό περιβάλλον. Πλανάται, δε, αλλά και καλλιεργείται ένα ενοχικό συναίσθημα σε συνδυασμό με την υποταγή στην κακοποίηση του τύπου "ε, αφού έχεις δουλειά, μην μιλάς καθόλου, δεν βλέπεις που οι άλλοι πεινάνε;". Το συναίσθημα αυτό βέβαια δεν βασίζεται σε καμία λογική γιατί όσοι εργάζονται παράγουν έργο και δεν τους έχει κάνει χάρη κανένας. Στη χρήση όμως του φόβου ως εργαλείου χειραγώγησης και υποταγής έχω αναφερθεί πολλές φορές.

Απώλεια 61,6 δισ. από το ΑΕΠ έφεραν τα Μνημόνια.

Συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος κατά 61,6 δισ. ευρώ ή κατά 26%, μείωση των συνολικών εσόδων της γενικής κυβέρνησης κατά 5 δισ. ευρώ, περικοπές κατά 19,13 δισ. ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 52,3% του ΑΕΠ στο μη βιώσιμο επίπεδο του 179% του ΑΕΠ προκάλεσαν τα τρία μνημόνια που εφαρμόστηκαν την επταετή περίοδο 2010-2016.

Επτά χρόνια μνημόνια

Το μόνο που απομένει σήμερα, είναι η αναμονή του ξυπνήματος του ζωώδους ενστίκτου της αυτοσυντήρησης – όταν οι εξαθλιωμένοι Πολίτες, καθώς επίσης αυτοί που θα εξαθλιωθούν στη συνέχεια παραμένοντας χρεωμένοι παρά το ότι θα χάσουν τα σπίτια τους, υπερβούν το κρίσιμο μέγεθος και καταστούν πλειοψηφία.

Άποψη

Με την ανάλυση μας «το εκ προμελέτης έγκλημα των μνημονίων» είχαμε αναφερθεί στην περίοδο 2010 έως 2014 – τεκμηριώνοντας πως η Ελλάδα ήταν το θύμα μίας απίστευτης καταστροφής, μοναδικής στην παγκόσμια ιστορία σε περιόδους ειρήνης. Δεν θελήσαμε βέβαια να συνδέσουμε την κατάρρευση της χώρας με κάποιο πολιτικό κόμμα – αφού όλα είχαν τη δική τους μερίδα ευθύνης, με την έννοια της ενδοτικότητας, καθώς επίσης της δουλοπρεπούς εφαρμογής της πολιτικής των δανειστών. Ήταν δε σωστή η θέση μας, αφού αποδείχθηκε πως το επόμενο κόμμα, το οποίο προήλθε σε κάποιο βαθμό από τις πλατείες διαμαρτυρίας και στελεχώθηκε από τη σοσιαλιστική παράταξη, έκανε τα ίδια – ενώ το οποιοδήποτε μελλοντικό είμαστε σίγουροι πως επίσης δεν θα διαφοροποιηθεί. 

Κράτος... μπαταχτσής: Πάνω από 5 δισ. ευρώ χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες

Στα 5,134 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου εφέτος οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Από το συνολικό ποσό, τα 3.881,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως προς προμηθευτές και το 1.252,3 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης, το Αιγαίο και οι Κούρδοι - Ανάλυση

Η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί, ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της, να βρίσκεται μόνιμα στο προσκήνιο, με την Τουρκία να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής καθώς εμφανίζεται συχνά να την αμφισβητεί και την Ελλάδα, αντίθετα, να απαιτεί τον σεβασμό της από τη γειτονική χώρα. Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι ισχυρισμοί περί κατοχής 18 νησιών από την Ελλάδα προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις στην Αθήνα και προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα.