MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

«Στον πίθο των Δαναΐδων» δεκάδες δισ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα.

Ίλιγγο προκαλεί ο πακτωλός των κοινοτικών πόρων που εκταμιεύτηκαν για τη χώρα μας από το 1982 έως το 2013. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό διαΝΕΟσις, οι εισροές κοινοτικών χρημάτων στην περίοδο των 31 αυτών χρόνων ανήλθαν σε 82,27 δισεκ. ευρώ συνολικά.

Τα κονδύλια αυτά θεωρητικά προορίζονταν για τον δραστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο κατά κοινή ομολογία υπήρξε κακοδιαχείρισή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στρεβλά παραγωγικά πρότυπα και να σχηματιστούν νέες παθογένειες, αλλά και νέα «τζάκια».

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «Ετοιμαστείτε για την επόμενη οικονομική κρίση – Το ευρώ κινδυνεύει»

Η παγκόσμια ελίτ των οικονομολόγων προειδοποιεί για μια επόμενη οικονομική κρίση, ενώ εκτιμά ότι το μέλλον του ευρώ είναι αβέβαιο.

Λίγο πριν την έναρξη της έκτης συνάντησης βραβευμένων με Νόμπελ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λίνταου της νότιας Γερμανίας η εφημερίδα Welt ζήτησε από 18 οικονομολόγους να συζητήσουν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα του κόσμου.

Ευκαιρία για την Ελλάδα;

Ευρισκόμαστε πριν από ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, όπου από τη μία πλευρά υπάρχει το μοντέλο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού της Δύσης, ενώ από την άλλη το νέο μικτό μοντέλο της Κίνας – όπου το κράτος συμμετέχει ενεργητικά στη βιομηχανική πολιτική και στην καινοτομία.

Άποψη

Η Ελλάδα ευρίσκεται συνήθως πολύ πίσω από τις εξελίξεις οπότε, όταν φτάνει η στιγμή να εφαρμόσει μία οικονομική θεωρία, όπως για παράδειγμα το νεοφιλελευθερισμό, αποτελεί ήδη παρελθόν. Εκτός αυτού τόσο η πολιτική, όσο και τα ΜΜΕ, αναμασούν διαρκώς αυτά που έχουν συμβεί πριν από χρόνια, παρά το ότι δεν έχουν πλέον κανένα νόημα – όπως στο παράδειγμα της συνθηκολόγησης της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2015 και της «εκ βάθρων» αλλαγής της πολιτικής της, η οποία αποτελεί πια ένα γεγονός που δεν αλλάζει.

ΧΟΑΝΗ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από το 1982 έως το 2013, μπήκαν στη χώρα 82,27 δισεκ. ευρώ συνολικά. ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα 1982-1988) 3,44 δισεκ. ευρώ, το πακέτο Ντελόρ (1989 – 1993) 9,63 δισεκ. ευρώ, το πακέτο Σαντέρ (1994 – 1999) 18,72 δισεκ. ευρώ, το Γ’ ΚΠΣ (2000 – 2006) 26,18 δισεκ. Ευρώ και με το ΕΣΠΑ (2007 – 20013) 24,3 δισεκ. ευρώ.

Υποτίθεται ότι τα κονδύλια αυτά θα επέφεραν εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αντί γι’ αυτό ανδρώθηκε το κομματικό κράτος και η κομματική πελατεία, καθώς και τα νέα «τζάκια».