MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η χαριστική βολή στην Ελλάδα

Ο μοναδικός τρόπος για να είχε κάποια πιθανότητα επιτυχίας θα ήταν ένας «αστραπιαίος πόλεμος», κατά το παράδειγμα της Γερμανίας το 2ο ΠΠ – από μία ετοιμοπόλεμη κυβέρνηση, καθώς επίσης από έναν ετοιμοπόλεμο λαό, με όλα όσα ρίσκα συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Άποψη

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Βαρουφάκη (πηγή: άρθρο του κ. E. Toussaint), ο πρωθυπουργός απεδέχθη το σχέδιο του για τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας – ενώ έκλεισε τη συμφωνία μαζί του το Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του, όπου του προσέφερε τη θέση του υπουργού οικονομικών. Το σχέδιο του δε ήταν το εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΤ.ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΚΥΡΙΕ DRAGHI ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ

Πρόταση ψηφίσματος κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας όπου αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο οι παραβιάσεις του καταστατικού της ΕΚΤ και των περιφερειακών κεντρικών τραπεζών όπου μεθοδεύουν την πλήρη κατάρρευση της Ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της αναστολής δημιουργίας χρήματος την μη επίτευξη της σταθερότητας των τιμών και την μη εκπλήρωση του στόχου για πληθωρισμό πλησίον και κάτω του 2%. Εκφράζει την ανησυχία για την μη εκπλήρωση του στόχου μέχρι το 2020 παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπου αποδεικνύει εμπράκτως την επιχειρηματική αναποτελεσματικότητα.. 

Απαράδεκτη εικόνα - Στάσιμες τράπεζες, πανάκριβος FTSE 25.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς τόσο του ελληνικού χρηματιστηρίου όσο και των ελληνικών ομολόγων είναι απογοητευτική.

Η κυβέρνηση καλλιέργησε μια προσδοκία ότι με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα.

Οι ευρωπαίοι υπερθεμάτισαν λέγοντας ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη (Moscovici).

H Ελλάδα βγήκε στις αγορές ομολόγων με την έκδοση 5ετούς καταφέρνοντας να πετύχει απόδοση 4,625% και συγκεντρώνοντας 2 δισεκ.