MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Οι τράπεζες της Φρανκφούρτης είναι γεμάτες με χρήματα αλλά…»

Ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μιας χώρας. Οι συμπατριώτες μου κάποτε είχαν αποχαυνωθεί με την λανθασμένη πεποίθηση ότι «τα καταφέραμε». Ήταν προφανώς μια ψευδαίσθηση, την οποία τώρα πληρώνουμε ακριβά. Φοβούμαι πολύ ότι και μια πλειοψηφία στη Γερμανία διακατέχεται σήμερα από την επικίνδυνη πεποίθηση ότι η Γερμανία «τα πηγαίνει καλά». 

Περί Προπαγάνδας

Ο Θείος Σαμ είναι ένα εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο του 1812, παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου συμβόλου της Αμερικής, του «Αδερφού Τζόναθαν». Σήμερα, με πιθανή εξαίρεση το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο χαρακτήρας του Θείου Σαμ είναι πιθανότατα η πιο γνωστή και πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στις Η.Π.Α, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά και φωτεινά παραδείγματα προπαγανδιστικών τεχνικών εν καιρώ πολέμου. 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια διάσημη αφίσα, εμπνευσμένη από τις αφίσες της Βρετανικής στρατολόγησης του 1914, απεικονίζει τον Θείο Σάμ να δείχνει προς τον θεατή με τα λόγια «Θέλω Εσένα» (I WANT YOU). Η αφίσα έχει επανειλημμένα αντιγραφεί και αποτελέσει οδηγό για αρκετές προπαγανδιστικές τεχνικές. 

Το τρίπτυχο της ελληνικής λύσης

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο κρατικός προϋπολογισμός και το εξωτερικό χρέος, αποτελούν τους τρεις βασικούς «πυλώνες» της οικονομίας μίας χώρας – οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλεια, την ελευθερία, την εθνική της ανεξαρτησία και την ευημερία της.

«Απαραίτητη προϋπόθεση στην Ελλάδα είναι η ίδρυση ενός σώματος δίωξης της πολιτικής και της κρατικής διαφθοράς, όπως το ΣΔΟΕ για τη φοροδιαφυγή, υπό την εποπτεία μίας πραγματικά ανεξάρτητης Δικαιοσύνης – έτσι ώστε να σταματήσει το έγκλημα που διενεργείται τόσα χρόνια, έχοντας οδηγήσει την πατρίδα μας στη χρεοκοπία«.

ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΣ 20,16 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ – ΚΑΘΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΧΡΩΣΤΑ 62.000

Το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπέρασε τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό αμερικανικό χρέος (κρατικό, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων) προσεγγίζει τα 68 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Από την Τρίτη, το αμερικανικό χρέος ανερχόταν σε 20,16 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του χρέους των ΗΠΑ. Αυτό είναι σχεδόν 62.000 δολάρια ανά άτομο και πάνω από 167.000 δολάρια ανά φορολογούμενο.

Όλη η αλήθεια για τις… γαλλικές επενδύσεις

«Οι γαλλικές εταιρείες δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος σε Γάλλους και Ελληνες επιχειρηματίες. Και συνέχισε έχοντας στα αριστερά του τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Το θέμα είναι να δράσουμε τώρα. Μπορώ να σας εγγυηθώ τη στήριξη της Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, αναφέρει το protothema.

Νεόπτωχοι οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Η πλήρης αποσάθρωση της αγοράς εργασίας οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση εργαζόμενους και συνταξιούχους, και μάλιστα οι προβλέψεις είναι ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, με μισθούς των 350 ευρώ, την ανεργία στα ύψη, την επέλαση των ελαστικών μορφών εργασίας που αποτελούν, πλέον, κανόνα στην ελληνική αγορά και την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, που αποκτά πλέον χαρακτήρα μάστιγας.