MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Σαν παραμύθι...

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα, κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γκρίζοι δυστυχισμένοι πολίτες. Και δεν ήταν καμιά μικρή πόλη, είχε έξι μύρια κατοίκους που είχαν παραδοθεί εντελώς στην μαυρίλα. 

Ένα πρωί, ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της πόλης που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, εκεί που πήγαινε στη δουλειά του και βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια πολύ κουφή απόφαση.

Δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. 

Μήνυμα των Anonymous στην ελληνική κυβέρνηση: Σύντομα θα σας δώσουμε τα «κλειδιά στο χέρι»

Στο στόχαστρο των Anonymous μπήκε η κυβέρνηση για την αδικία που διαπράττει με τους πλειστηριασμούς και για τη μη παρέμβαση της στο πρόβλημα της μικρής Νεφέλης που είναι άρρωστη.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε μέσω της σελίδας της στο Facebook η ομάδα των Ελλήνων χακτιβιστών «Anonymous Greece», στο οποίο κάνει αναφορά για το ζήτημα των πλειστηριασμών και την άρνηση του ΕΟΠΥΥ να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς της μικρής Νεφέλης στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προειδοποίησε έμμεσα την κυβέρνηση για επόμενα χτυπήματα, γράφοντας ότι «υπολογίσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα θα σας δώσουμε τα “κλειδιά στο χέρι”». 

Το δόγμα-βόμβα στα θεμέλια Ελλάδας και Ε.Ε.

Οι κίνδυνοι όσο ο άξονας Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Βερολίνου συνεχίζει να διαφεντεύει 

του Πέτρου Μηλιαράκη* 

Η πρόσφατη εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας και ειδικότερα αφής ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο κύριος κορμός της διακυβέρνησης (σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ) ανέλαβε τις τύχες της χώρας, δίδει δικαίωμα στον καλόπιστο παρατηρητή να διαγνώσει ότι οι ήδη ανένδοτες θέσεις των δανειστών, μετασχηματίστηκαν σε έντονη αντίθεση –πίεση προς τις πολιτικές που επαγγελλόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, από τις αρχές του έτους 2015 διαμορφώθηκε μια περαιτέρω ανένδοτη στάση που αναφερόταν στη γραφειοκρατία των Βρυξελών και της Φραγκφούρτης, με κέντρο αναφοράς το Βερολίνο. 

Η διαδικασία κατάληψης της Ευρωζώνης

Η Γερμανία σχεδίαζε από την αρχή να δημιουργήσει το 4ο Ράιχ, αυτή τη φορά με οικονομικά αντί με στρατιωτικά όπλα – παράλληλα να ανεξαρτητοποιηθεί από τις Η.Π.Α., έχοντας επί πλέον την προοπτική να αντικαταστήσει το ευρώ το δολάριο, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Άποψη 

Χωρίς καμία αμφιβολία φαίνεται φως στο τούνελ, όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή όμως η «διαδικασία αποσύνθεσης», μεταξύ των χωρών του κέντρου όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, καθώς επίσης της νοτίου περιφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) συνεχίζει να εξελίσσεται – παραμένοντας ένα άλυτο πρόβλημα. 

Στοιχεία-σοκ της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα: Χάρτινος πύργος το επενδυτικό αφήγημα

Του Κώστα Μήλα*

Το επενδυτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα καταρρίπτεται ακόμα περισσότερο. Η πρώτη ένδειξη αυτού επήλθε με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η οποία, παρά το θετικό νέο της επιτάχυνσης της ανάπτυξης (σε ετήσια βάση) στο 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, μας ενημέρωσε ότι οι επενδύσεις παρουσίασαν ολοσχερή κατάρρευση κατά 17,1% σε ετήσια βάση.

Η κατάρρευση των επενδύσεων προβληματίζει διότι, χωρίς επενδύσεις, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πληθώρα νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα έδιναν την δυνατότητα στη χώρα μας να απεγκλωβισθεί επιτέλους από το υψηλό, άνω του 21%, ποσοστού ανεργίας το οποίο επιμένει ύστερα από επτά έτη οικονομικής κρίσης.

ΟΧΙ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε από τη Θεσσαλονίκη, ότι η ανισότητα είναι στη φύση του ανθρώπου. 

Αυτό είναι αλήθεια, φτάνει μόνο να μην υπάρχουν κατεστημένοι θεσμοί και διαδικασίες μη ελέγχου που ευνοούν μονίμως μια κατεστημένη ολιγαρχία, τους γόνους της και τα συμφέροντά της.

Στην Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία που κάποιοι οραματιζόμαστε, θα πρέπει να φτιάξουμε νέους θεσμούς και διαδικασίες ελέγχου, ώστε να ανακατεύεται μονίμως η κοινωνική τράπουλα και να αναδεικνύονται οι πραγματικά ικανοί και άξιοι και όχι οι κληρονομικά «δοτοί».