MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Το στυγνό δίκαιο των εκλεκτών

Όσο οι Πολίτες δεν οργανώνονται και δεν αντιδρούν σε περιόδους κρίσεων, παραμένοντας συλλογικά αποχαυνωμένοι, χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον τους – μετατρεπόμενοι σε σκλάβους χρέους στο διηνεκές.

Άποψη

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο διασώθηκε από τους Πολίτες με τα περίπου 40 δις € που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος (αφού προηγουμένως το κράτος χρεοκόπησε τις τράπεζες με το σωτήριο PSI), ενώ ταυτόχρονα αφελληνίσθηκε με το γνωστό ως «σκάνδαλο των σκανδάλων», υποχρεώθηκε να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των δανείων του σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια – στο 10% ή 20% της αξίας τους εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα, για να διατηρήσει βιώσιμους τους δείκτες της κεφαλαιακής του επάρκειας.

Ο Ντράγκι προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα κόκκινα δάνεια

Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό στα κράτη-μέλη της. Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB), που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως, παρότι η ενίσχυση της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρατηρούνται αδυναμίες ως προς την αντιμετώπισή τους. 

Μίκης Θεοδωράκης: Η χώρα μας διαλύεται, η πλειοψηφία του Τσίπρα σαν Ανώνυμη Εταιρεία με 153 προνομιούχους μετόχους

Καταπέλτης κατά της κυβέρηνσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Μίκης Θεοδωράκης με επιστολή προς τον Σπινθήρα στο theodorakism.blogspot.gr σημειώνοντας πως «θα μείνει στην ιστορία ως η δεξιότερη από όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 1831 ως σήμερα». 

Επίσης σχολιάζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «κατ’ ουσίαν έχει μεταβληθεί σε μια Ανώνυμη Εταιρία με 153 προνομιούχους μετόχους. Γιατί προνομιούχους; Γιατί τα έσοδά τους από το Εθνικό Λογιστήριο είναι τα μόνα σταθερά σε σχέση με τα έσοδα και τις οικονομίες όλων των υπολοίπων Ελλήνων που ακολουθούν ελεύθερη (συνεχή) πτώση». 

Συγκεκριμένα γράφει αναλυτικά: