MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

H Res Publica της Δύσης και η Δημοκρατία μας

Η διάβαση από την Δημοκρατία στην Res Publica, σηματοδοτεί την μετάβαση από τον λόγο της κοινωνίας στον λόγο της εξουσίας.

Ανατρέχουμε στην Εκκλησία του Δήμου της κλασικής Αθήνας, όπου κάθε Αθηναίος μπορούσε να λάβει τον λόγο και να εκθέσει τις σκέψεις του. Να κάνει την κριτική του και να υποβάλει τις προτάσεις του. Κάθε πολίτης. Γιατί αυτός μόνο είχε τέτοια ευθύνη/δικαίωμα.

Ο πολίτης που "ιδιώτευε" ήταν άχρηστος στο κοινό, στην κοινωνία, γιατί δεν είχε γνώμη, δεν είχε προτάσεις για το καλό της πόλης.

Το ΟΧΙ του Σόιμπλε

Αφού ο Macron δρομολόγησε τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, υποσχόμενος τη μεγαλύτερη συνοχή της Ευρώπης με έναν κεντρικό προϋπολογισμό και με έναν κοινό υπουργό οικονομικών, εισέπραξε την άρνηση του Γερμανού – ο οποίος μένει σταθερός στην πρόθεση του για τη μετατροπή της ηπείρου μας στο 4ο Ράιχ.

«Ενώ εμείς στην Ελλάδα συζητάμε σκόπιμα αποπροσανατολισμένοι για την αλλαγή φύλου εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία μας, με τον πληθυσμό μας να μειώνεται σταθερά μετά την κρίση, ο κ. Σόιμπλε πλησιάζει όλο και περισσότερο το στόχο του – ο οποίος φυσικά δεν εξαρτάται από την παραμονή του ή μη στο υπουργείο οικονομικών της χώρας του, αφού η γερμανική πολιτική δεν αλλάζει από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Σάββας Καλεντερίδης: Πολύ σοβαρές εξελίξεις και ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας

Βαθύτερη η ρήξη πλέον ΗΠΑ με την Τουρκία εκτιμάει ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και εξηγώντας ότι σε αυτή τη φάση η Ελλάδα θα έπρεπε να επενδύσει στη γεωπολιτική συγκυρία, προς όφελος όλου του ελληνισμού για όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, με πολιτική συμφωνία όλων των κομμάτων σε κομβικά ζητήματα.

Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας - Συναγερμός και στην Σουηδία

Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ποσότητες μπορεί να θεωρούνται εξαιρετικά μικρές πλην όμως η πηγή τους είναι άγνωστη και αυτό κάνει την υπόθεση ιδιαίτερα περίεργη.

Οι ποσότητες ανιχνεύθηκαν το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου και πρόκειται για το ραφιενεργό ισότοπο, του ρουθηνίου-106 (Ru-106) και η πηγή του, όπως αναφέρθηκε παραμένει άγνωστη.

Η τραγωδία των τραπεζών

Λόγω των πολλαπλών προβλημάτων της χώρας, τα οποία αντί να επιλυθούν διαιωνίζονται αυξανόμενα, δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν – ένα ενδεχόμενο που θα οδηγούσε την Ελλάδα στο χάος, ελπίζοντας πως θα αποφευχθεί τελικά τόσο η χρεοκοπία τους, όσο και το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Άποψη 

Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι ασφαλώς τα κόκκινα δάνεια, τα οποία πλησιάζουν στο 50% του συνολικού δανεισμού τους (περί τα 106 δις € σήμερα) – με τα επιχειρηματικά στην πρώτη θέση, αφού υπολογίζονται στα 64 δις € επί συνόλου 148 δις € (ανάλυση). Φυσικά δε έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κενά στα κεφάλαια τους, ειδικά αφού στηρίζουν συνολικά δάνεια περί τα 240 δις € με 120 δις € καταθέσεις – ενώ οι αναφορές στο ότι έχουν αποσβέσει το 50% των επισφαλειών τους, ήτοι γύρω στα 53 δις €, δύσκολα πείθουν με κριτήριο την κερδοφορία τους. 

Η σημασία του δείκτη εξάρτησης

Η αιτία λόγω της οποίας μειώνεται ραγδαία ο πληθυσμός σε όποιες χώρες εισβάλλει το ΔΝΤ για να τις βοηθήσει – όπως στο παράδειγμα της Ρωσίας, ο πληθυσμός της οποίας μειώθηκε τότε κατά 15 εκ. άτομα
.
Με το «δείκτη εξάρτησης» μετράται η δυνατότητα ανάπτυξης μίας χώρας, με κριτήριο τον πληθυσμό, καθώς επίσης τον αριθμό των εργαζομένων της. Ειδικότερα, για την εύρεση του δείκτη εξάρτησης διαιρείται ο αριθμός του πληθυσμού κάτω των 15 ετών και άνω των 65, με τον πληθυσμό μεταξύ 15 ετών και 65 ετών – με αυτούς δηλαδή που ευρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία, όπου λαμβάνεται ως δεδομένο ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 8%. 

Πως οι Δισεκατομμυριούχοι Γίνονται Δισεκατομμυριούχοι

Του Τζέημς Πέτρας (James Petras)
Μετάφραση από τα Αγγλικά: Φωτεινή Μαστρογιάννη

Η Αμερική έχει τις μεγαλύτερες ανισότητες, το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και τις μεγαλύτερες δημόσιες επιδοτήσεις για τραπεζίτες και δισεκατομμυριούχους από κάθε άλλη αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα.

Σε αυτό το δοκίμιο θα συζητήσουμε τις κοινωνικοοικονομικές ρίζες των ανισοτήτων και τη σχέση ανάμεσα στη συγκέντρωση του πλούτου και την καθοδική κινητικότητα των μισθωτών εργαζόμενων και της εργατικής τάξης.