MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Το νούμερο ένα οικονομικό πρόβλημα

Τα ακραία συστήματα που συνήθως επικρατούν στον πλανήτη δεν μπορούν να επιτύχουν ταυτόχρονα τη βασική εξασφάλιση όλων, τη δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων και την ευημερία – οπότε είτε καταρρέουν, είτε επιλέγουν τον επεκτατισμό και τον πόλεμο, για να μπορέσουν να διατηρηθούν. 

«Για τους οπαδούς του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ο σοσιαλισμός είναι συνώνυμος με την κατάργηση της λογικής στην Οικονομία – ενώ θεωρούν πως η δικαιότερη αναδιανομή των εισοδημάτων που επιδιώκει, μπορεί να «εξαγοραστεί» μόνο με τον περιορισμό της παραγωγικότητας (άρα της ευημερίας), καθώς επίσης με την απώλεια της ελευθερίας. 

ΔΝΤ: Αρνητική αναπτυξιακή "έκπληξη" παγκοσμίως η Ελλάδα

Της Δήμητρας Καδδά

Χαμηλότερες αναπτυξιακές δυνατότητες φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Χαμηλώνει επίσης τον πήχη και για τις εμπορικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ καταγράφει αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας, με μεγάλο "αγκάθι" τη μερική απασχόληση.

Συναγερμός: Για πρώτη φορά από την εισβολή, οι Τούρκοι επέβαλαν κατάσταση πολιορκίας στους εγκλωβισμένους μη μουσουλμάνους και Έλληνες της κατεχόμενης Κύπρου!

Ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο με τη δημιουργία ιδιότυπης «κατάστασης πολιορκίας». H Τουρκική ωμή και απάνθρωπη πρόκληση μετά από 43 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο περιλαμβάνει την απαγόρευση μεταφοράς της επισιτιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ στους εγκλωβισμένους μη μουσουλμάνους στην κατεχόμενη Κύπρο σε μια πρωτοφανή πράξη απανθρωπιάς από την Άγκυρα. 

Για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, το ψευδοκράτος αρνήθηκε να επιτραπεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNFICIP) να παρέχει επισιτιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους Έλληνες και στους Μαρωνίτες πρόσφυγες.