MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

«Για τους πολίτες πλειστηριασμοί αλλά για τους εφοπλιστές ευνοϊκοί όροι»

«Ενώ το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας συκοφαντείται από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, ως κίνημα προστασίας συνειδητά κακοπληρωτών, αποδεικνύεται ότι άλλοι είναι τελικά οι κακοπληρωτές» σημειώνει το DiEM25, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times για την πώληση 1,2 δισ. «κόκκινων» δανείων από την Πειραιώς στo fund Libra και στη συνέχεια την πώληση των δανείων στους δανειζόμενους με έκπτωση 50%

Οι ιαπωνικές παραδοξότητες

Ένα δημόσιο χρέος ύψους 250% του ΑΕΠ χρηματοδοτείται εσωτερικά, με μηδενικό επιτόκιο – ενώ οι επιχειρήσεις είναι τόσο μη παραγωγικές, ώστε να πιέζουν τους εργαζομένους τους για συνεχείς υπερωρίες, με αποτέλεσμα είτε να πεθαίνουν από την κούραση, είτε να αυτοκτονούν.

Άρθρο 

Είναι σε όλους γνωστό πως το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας (περί το 250% του ΑΕΠ, γράφημα) είναι «μη βιώσιμο με τις παρούσες πολιτικές», όπως διατυπώνεται από το ΔΝΤ (πηγή) – με το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας να ευρίσκεται στο 4% του ΑΕΠ της, ενώ δεν φαίνεται να έχει καμία δυνατότητα ανάπτυξης, αφού η ανεργία είναι σχεδόν μηδενική. Εν τούτοις, τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου της είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, επειδή το 90% σχεδόν των χρεών της είναι εσωτερικά – χρηματοδοτούνται δηλαδή από τις μεγάλες αποταμιεύσεις των Πολιτών της, από τις εγχώριες τράπεζες, από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς επίσης από την κεντρική της τράπεζα που ανήκει στο κράτος. 

Eurostat: Σε συνθήκες φτώχειας ζουν περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες

Το 2016 το 35,6% των Ελλήνων ήταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού είναι περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2016 αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού ήταν το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. 

Τραπεζικό σκάνδαλο στην Ελλάδα;

Η ενδεχόμενη πώληση δανείων 1.200 εκ. € έναντι μόλις 300 εκ. € σε μέτοχο τράπεζας, ο οποίος επί πλέον δανείσθηκε από την ίδια την τράπεζα 200 εκ. € για την εξαγορά, θα σήμαινε ότι το πάρτι στην υγεία των κορόιδων καλά κρατεί – ελπίζοντας να μην ισχύουν τα δημοσιεύματα.

Άποψη 

Σύμφωνα με τους FT (πηγή) δέκα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς παραιτήθηκαν χωριστά, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου – λόγω ενδεχόμενων παρατυπιών σε σχέση με την πώληση ενός πακέτου δανείων ύψους 1,2 δις €, έναντι μόλις 300 εκ. € στον όμιλο LIBRA το 2014. Εν προκειμένω πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Νέα Υόρκη που ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη (site) – η οποία, πάντοτε κατά τους FT, είναι μεγάλος μέτοχος της ελληνικής τράπεζας (ο όμιλος δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, στα ξενοδοχεία και στις ανανεώσιμες πηρές ενέργειας). 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που διαθέτει το πολιτικό σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και παρόλα αυτά, είναι η χώρα της πλήρους πολιτικής ασυδοσίας. Και γιατί υπάρχει απέραντη πολιτική ασυδοσία; Γιατί απλά η Ελλάδα είναι η μόνη μάλλον χώρα με το πιο πάνω πολιτικό σύστημα που δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση θα είχε καθολικότητα και θα δέσμευε τους πάντες, κυβέρνηση και πολίτες .

Για να καταφανεί η χρησιμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου και για να το κατανοήσει επιτέλους και ο πλέον αδαής ή αφελής, αρκεί το παράδειγμα της μόλις εκδοθείσας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κηρύσσει αντισυνταγματική την επιβολή από το κράτος εισφοράς αλληλεγγύης επί τεκμαρτών εισοδημάτων και διατάσσει την κυβέρνηση να επιστρέψει πίσω τα εισπραχθέντα ποσά.