MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

Εμείς οι Έλληνες αναζητούμε λύσεις στα προβλήματα μας – πολύ σωστά κάνουμε. Λέμε φτάνει πια με τις διαπιστώσεις, όλοι γνωρίζουμε τι έχει συμβεί – σωστά, αν και δεν είμαστε τόσο σίγουροι, αφού κανένας δεν έχει τιμωρηθεί. Χρειάζονται πράξεις, τονίζουν οι περισσότεροι, αφού ολόκληρη η σοφία του κόσμου και οι γνώσεις είναι διαφορετικά άχρηστες – κάτι με το οποίο επίσης συμφωνούμε, με την έννοια πως τα σοφά λόγια δεν βοηθούν σήμερα κανέναν. Οι λύσεις βέβαια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πράξεις, έχουν σχέση με τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν και οι οποίες είναι οι εξής: 

ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Στη δημοκρατία νόμος είναι η βούληση της πλειοψηφίας. Κάθε τι άλλο δεν είναι δημοκρατία, είναι ελιτισμός.

Δεν έχει εφευρεθεί μέχρι στιγμής μηχανισμός που να επιτυγχάνει ομοφωνία των πάντων. Μακάρι να επιτυγχανόταν ομοφωνία, όμως από τη στιγμή που αυτό δεν μπορεί να γίνει, η βούληση της πλειοψηφίας είναι η αμέσως επόμενη θεμιτή παραδοχή. 

Δεν έχει απομείνει καμία αξιοπιστία στις ελίτ

Κρις Χέτζες
Μία συνέντευξη του βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ δημοσιογράφου Κρις Χέτζες (Chris Hedges) με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Συντακτών του WSWS Ντέιβιντ Νορθ (David North).

Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Truthdig στις 17 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Η σίγαση του Διαφωνούντα», ο Χέτζες ανέφερε το κείμενο του WSWS για τη λογοκρισία που ασκεί η Google στις αριστερές ιστοσελίδες και προειδοποίησε για την ανάπτυξη «μαύρης λίστας, λογοκρισίας και συκοφαντίας των αντιφρονούντων ως πρακτόρων της Ρωσίας και προμηθευτών «ψεύτικων ειδήσεων». 

Το έτος της κρίσης

Το επόμενο χρηματοπιστωτικό κραχ προβλέπεται να συμβεί όταν αυξηθούν διαδοχικά τα βασικά επιτόκια και σταματήσουν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών – πιθανότατα το 2ο εξάμηνο του 2018, όπου η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στις αγορές, έχοντας ολοκληρώσει την τρίτη δανειακή σύμβαση.

Ανάλυση

Ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε εύκολα τις 23.000 μονάδες, από 18.000 ένα χρόνο πριν – ενώ ο γερμανικός DAX τις 13.000 μονάδες, από 10.500 το προηγούμενο έτος. Ουσιαστικά λοιπόν τα χρηματιστήρια τεκμηριώνουν πως ακολουθούν τους δικούς τους νόμους, οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με την πραγματική οικονομία – με εξαίρεση το ελληνικό, το οποίο έχει καθηλωθεί στις 750 μονάδες, από 1.400 την άνοιξη του 2014, όπου η χώρα δανείσθηκε για πρώτη φορά από τις αγορές. Προφανώς ο ελληνικός δείκτης δεν προβλέπει έναν εύκολο δανεισμό της Ελλάδας, όταν ολοκληρωθεί η τρίτη δανειακή σύμβαση – ενώ με τα επιτόκια που θα πλήρωνε η χώρα για να ανακυκλώσει τα ομόλογα της ασφαλώς δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.