MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο κύβος ερρίφθη: Το καταλανικό κοινοβούλιο πρότεινε την ίδρυση της «ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Καταλονίας»

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία και κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών στο καταλανικό Κοινοβούλιο κατέθεσαν πρόταση για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία με την ονομασία «Δημοκρατία της Καταλονίας».

Όπως τονίζει όμως η εφημερίδα La Vanguardia δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί στο σύνολο την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Καλή δύναμη

Η κυλιόμενη χρεοκοπία που βιώνουμε, σε συνδυασμό με την αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων, δεν μας επιτρέπουν καμία θετική προοπτική για το μέλλον – ενώ δεν είναι λογικό να περιμένουμε «τον από μηχανής θεό» ή να ελπίζουμε στην αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Γερμανίας.

Άποψη

Επαναλαμβάνοντας ελαφρά διαμορφωμένη μία προηγούμενη αναφορά μας, το θέμα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι ασφαλώς το καταλληλότερο σύστημα, όπως ο φιλελευθερισμός ή ο σοσιαλισμός, για το μέγεθος και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Πολιτών της – ούτε η καταπολέμηση των ελαττωμάτων της, η οποία είναι ασφαλώς εφικτή από μία κυβέρνηση που έχει πραγματικά την πρόθεση να το επιτύχει. Έχουμε δε αναφερθεί στο «τρίπτυχο της ελληνικής λύσης» (πλεονασματικός προϋπολογισμός, πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, χαμηλό εξωτερικό χρέος) το οποίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην πολιτική της εξουσία – ενώ η χώρα μας διαθέτει τον απαιτούμενο «πλούτο» για να τα καταφέρει, υλικό και ανθρώπινο.

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ! Κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν νέο μακελειό!

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν σήμερα, αφού ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε πτώση των εσόδων κατά 10%, με τα… μεγάλα αφεντικά να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους. 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε μια καταστροφική πτώση των εσόδων κατά 6,8 δισ. Ευρώ, κατά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.