MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Λίγοι το ξέρουν αλλά η Ελλάδα έχει δύο αιώνες μνημόνια!

Εύγλωττες ομοιότητες μεταξύ της τρέχουσας ελληνικής κρίσης και των προηγούμενων τριών επεισοδίων κρατικής χρεοκοπίας στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας αποκαλύπτει νέα επιστημονική εργασία των Κάρμεν Ράινχαρτ (Harvard) και Κρίστοφ Τρεμπές (Πανεπιστήμιο του Μονάχου), που παρουσιάστηκε πριν χρόνια σε συνέδριο του ινστιτούτου Brookings στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιταλική απειλή για την Ευρώπη

Οι δύο χώρες που αισθάνονται πως έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ (γράφημα), η Ιρλανδία και η Μάλτα, διακρίνονται κυρίως για το φορολογικό τους καθεστώς – το οποίο τους έχει επιτρέψει την εγκατάσταση ξένων εταιρειών, αναπτύσσοντας την οικονομία τους. Στην τέταρτη θέση ευρίσκεται το Λουξεμβούργο – ένας από τους πλέον γνωστούς φορολογικούς παραδείσους.
 

Η ανατομία της ελληνικής κρίσης

«Στην Οικονομία, όπως και στη ζωή, τίποτα δεν είναι ευθύγραμμο σαν καρδιογράφημα νεκρού», λένε οι οικονομικοί αναλυτές εξηγώντας γιατί τις ανόδους τις διαδέχονται οι κάθοδοι. Αυτό, όμως, που πολλοί δεν γνωρίζουν, αλλά το διαπιστώνουν εκ των υστέρων, είναι πότε έχει αρχίσει η κάθοδος ή η άνοδος.

Τους μύθους αυτούς περί «ανύπαρκτης κρίσης» αρχικά (το 2008-2009) ή «κρίσης δίχως τέλος» αργότερα (το 2013-2014), τους οποίους έζησε η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία, διαλύει η ανατομία της οικονομικής κατάστασης της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Με μια απλή ματιά -αντί για εμβριθείς αναλύσεις- η γραφική παράσταση για την (χρόνο με τον χρόνο) πορεία της ελληνικής οικονομίας αποκαλύπτει πώς μια κρίση που θα μπορούσε να είχε τελειώσει μετά από 5 ή 6 χρόνια, όπως συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαρκεί σχεδόν δέκα χρόνια πλέον στην Ελλάδα.

Σε φορολογικούς παράδεισους κρύβεται το τεράστιο παγκόσμιο χρέος των 226 τρισ. δολ.

Tρεις φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι πλέον το παγκόσμιο χρέος, το οποίο εκτοξεύθηκε στα 226 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF).Tο Ινστιτούτο εκτιμά πως το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί πλέον στο 324% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην άνοδο του επιπέδου του χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε όλο τον κόσμο, που ανέρχεται πλέον στα 59 τρισ. δολάρια. 

Φτωχότερη κατά 36 δισ. ευρώ η οικογενειακή κατανάλωση από το 2010

Περισσότερα από 36 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών κατά την τελευταία επταετία, ποσό που υπολογίζεται περί το ένα πέμπτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Την ίδια ώρα, η κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη στην ευρωζώνη υπολογίζεται σε σχεδόν διπλάσια από αυτήν που καταγράφεται στην Ελλάδα.