MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ;

Το μάθατε άραγε ότι ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο η αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ώστε κάθε αλλοδαπός που μπαίνει μέσα στην ΕΕ να καταθέτει αίτηση όχι στη χώρα εισόδου, αλλά σε κεντρική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία και θα κατανέμει τους αλλοδαπούς αναλόγως;

Και λοιπόν τι έγινε;

Ο δρόμος προς τη δουλεία

Είναι ανόητο να ισχυρίζεται κανείς πως η αριστερά κατάφερε να έχει την πνευματική ηγεμονία, όσον αφορά τα πολιτικά συστήματα – αφού ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως, μετατρέποντας την πλειοψηφία των ανθρώπων με τη βοήθεια του συστήματος του χρέους σε σκλάβους.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο που να είχε μεγαλύτερη επιρροή στους σοβιετικούς διανοούμενους, πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, από ότι ο F. Hayek – ο πατέρας του νεοφιλελευθερισμού. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν σε μυστικές εκδόσεις και στη μαύρη αγορά, διαβάστηκαν ευρέως και αναμφισβήτητα επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα που τελικά επέφερε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης» (M. Friedman).

Τα βουνά των χρημάτων και των χρεών

Η συνηθέστερη ερώτηση αφορά το από πού προέρχονται τα χρήματα, με τα οποία δανείζονται κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά – ειδικά σε μία εποχή, όπου τα παγκόσμια χρέη έχουν εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα. Στα πλαίσια αυτά έχουν ασφαλώς ενδιαφέρον τα παρακάτω νούμερα:

(α) Η συνολική αξία των αποθεμάτων ασημιού του πλανήτη, υπολογιζόμενα σε 1 δις ουγγιές, είναι περί τα 17 δις $ – με μία μέση σημερινή τιμή της τάξης των 17 $ ανά ουγγιά.