MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στην περίοδο του ψυχρού πολέμου, συγκρούστηκαν στον πλανήτη γη δύο οικονομικά και πολιτικοκοινωνικά συστήματα. Από το ένα μέρος το σύστημα του κομμουνισμού και από το άλλο αυτό του φιλελευθερισμού.

Είναι ήδη γνωστό ότι το κομμουνιστικό σύστημα κατέρρευσε μόνο του, μη μπορώντας να υλοποιήσει όλα αυτά που περιείχε η ιδεολογία του. Προσπάθησε με τη βία και με ολοκληρωτικό τρόπο να επιβάλει έναν τύπο ισότητας, παραγνωρίζοντας φυσικά τον παράγοντα ανθρώπινο πνεύμα και κατέρρευσε.

Ο άναρχος καπιταλισμός

Επειδή δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται οι φούσκες και τα χρέη στο διηνεκές, το παγκόσμιο κραχ δεν θα αποφευχθεί – εκτός εάν οι κεντρικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν βρει ένα ανάλογο μυστικό, με αυτό που αναζητούσαν οι αλχημιστές για το χρυσό (ηχητικό).

Άρθρο

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέχρι σήμερα, η κατάσταση στον πλανήτη είναι εκρηκτική, με τα χρέη να αυξάνονται συνεχώς – ενώ το κραχ έχει απλά καθυστερήσει, επειδή οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρήκαν μία καινούργια μέθοδο αντιμετώπισης της κατάρρευσης: τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης (αγοράς παγίων, QE), μέσω των οποίων πλημμύρισαν τις αγορές με νέα χρήματα, ύψους περί τα 17 τρις $. 

Αυστηρή εποπτεία έως το 2020, με «Sui Generis» Μνημόνιο

Η μορφή της εποπτείας που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος θα ξεκαθαριστεί ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ήδη περιγράψει μια μορφή αυξημένης εποπτείας για ένα διάστημα έως το 2020 που θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα «Sui Generis» Μνημόνιο, με αυξημένη εποπτεία και δεσμεύσεις ετών, οι οποίες θα συναρτώνται με τους βαθμούς απελευθέρωσης παρεμβάσεων για τη μελλοντική διευθέτηση του χρέους.

Trump, παγκόσμιος φορολογικός πόλεμος

Η πτώση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%, θα προκαλέσει ένα διεθνές σοκ, αφού θα αναγκάσει πολλές χώρες να αλλάξουν τη φορολογική τους πολιτική – γεγονός που συγκρίνεται με την κήρυξη ενός νομισματικού πολέμου μέσω των υποτιμήσεων, σε εταιρικό επίπεδο.

«Το εθνικό φορολογικό σύστημα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευημερία μίας χώρας – κάτι που αδυνατεί να κατανοήσει η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας πως έτσι τηρεί τα προσχήματα της αριστερής της ιδεολογίας, παρά το ότι την έχει κατακρεουργήσει μαζί με την Ελλάδα 

Φορολογικό «έγκλημα» όποιος βγάζει πάνω από 800 ευρώ καθαρά ή πιάνει δεύτερη δουλειά

Του Κωστή Πλάντζου

Μπορεί οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης να έκαναν αυτήν την εβδομάδα το ...«μνημόσυνο» της –πάλαι ποτέ- μεσαίας τάξης, λέγοντας πως ήταν «πολιτική επιλογή» να την κτυπήσουν, κανείς δεν μπορεί όμως να τους κατηγορήσει ότι αποκάλυψαν κάτι που ήταν δεν είχε πει πρώτος από όλους ο ίδιος ο πρωθυπουργός.