MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Το 37,5% των παιδιών στην Ελλάδα κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό

Το 37,5% των παιδιών έως 17 ετών στην Ελλάδα κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με στοιχεία για το 2016 που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, καθώς μεγαλύτερα ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ καταγράφουν μόνο η Ρουμανία (49,2%) και η Βουλγαρία (45,6%). 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των παιδιών που κινδυνεύουν από την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, μεταξύ του 2010 και 2016. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ

Δεν υπάρχουν πια αριστεροί και δεξιοί. Υπάρχουν μόνο συστημικοί και αντισυστημικοί. 

Στην ουσία υπάρχει το παλιό που σχηματοποιείται σ’ αυτό που λέμε σύστημα, το οποίο διαθέτει όλα τα μέσα (οικονομικά και ΜΜΕ) για να συνεχίσει να επιβιώνει και το καινούργιο που αγωνίζεται να γεννηθεί μέσα από απίστευτες δυσκολίες και εμπόδια που βάζει το σύστημα.

Ουραγός στην Κοινωνική Δικαιοσύνη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα.

Στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 28 κρατών μελών στο πεδίο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης τοποθετεί την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Bertelsmann Stiftung, θέση την οποία διατηρεί σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια. Στις πρώτες θέσεις χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Σύμφωνα με την έκθεση Social Justice Index 2017, παρατηρείται μία «τάση» αλλαγής της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από επτά και πλέον χρόνια κρίσης, γεγονός που προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά εργασίας στις 26 από τις 28 χώρες της Ένωσης κάνει βήματα προόδου, καθώς ο μέσος όρος ανεργίας το περασμένο έτος βρέθηκε στο 8,7%, την ώρα που το 2013 βρισκόταν στο 11%.