MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Χρεοκοπία εν λειτουργία

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αργό θάνατο, ο οποίος θα έχει μεν την ίδια κατάληξη, την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά συνηθίζεται από τους ανθρώπους – οι οποίοι μαθαίνουν σταδιακά να ζουν στη μιζέρια και στη σκλαβιά, συμβιβαζόμενοι με το ότι χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν.

«Ο Ελληνισμός, για την ώρα τουλάχιστον, πέτυχε ως γένος, αλλά απέτυχε ως κράτος! Η Ελλάδα πάσχει από μια μόνιμο, πλήρη, και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας της και του ήθους που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολο του! Πιο αναλυτικά, ο λαός αυτός κατά κανόνα εκλέγει την ηγεσία του. Εν τούτοις, όταν αυτή αναλάβει την ευθύνη της εξουσίας (είτε την αριστοκρατία εκπροσωπεί, είτε την αστική τάξη, είτε το προλεταριάτο), κατά έναν μυστηριώδη τρόπο αποξενώνεται από τη βάση που την ανέδειξε και ενεργεί σαν να βρισκόταν σε κάποια άλλη χώρα. 

Πωλητήριο σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, ΔΕΗ το 2018 - Στα 2,7 δισ. ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

Στα 2,73 δισ. ευρώ είναι το ποσό που προσδοκά η κυβέρνηση να εισπράξει το 2018 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ. 

ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΕΣΤΥ, ΟΤΕ είναι μερικές από τις συμμετοχές του Δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν εντός του 2018, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ενώ μέρος των εσόδων προέρχεται από διαγωνισμούς που ήδη έχουν γίνει και η πρώτη εκταμίευση θα γίνει από το νέο έτος. 

Γιατί δεν θυμώνεις;

Φωτεινή Μαστρογιάννη 

«Ο θυμός είναι καλύτερος από τη λύπη. Όταν είσαι θυμωμένος, τα πράγματα αλλάζουν». 

 
Ο φόβος θεωρείται το πιο ισχυρό συναίσθημα. Στον φόβο έχω αναφερθεί και σε προηγούμενα κείμενά μου αλλά στο παρόν θα σταθώ στις ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις της Λωρήν Γιάνγκ (Lauren Young) στη διδακτορική της διατριβή, σε ένα επιστημονικό πεδίο σχετικά άγνωστο για τον πολύ κόσμο όπως είναι αυτό της πολιτικής ψυχολογίας. Η διατριβή αυτή πραγματεύεται την ψυχολογία της καταστολής και τη διαφωνία στον απολυταρχισμό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Διάβασα πριν λίγες μέρες ένα άρθρο ενός πρώην υπουργού, ο οποίος έλεγε ότι στη Μ. Βρετανία, προκειμένου να πάρει ο άνεργος ή ο εργαζόμενος φτωχός κάποιο επίδομα, θα πρέπει να υπογράψει στη σχετική αίτηση το πιο κάτω κείμενο:

«Δηλώνω ότι υπαίτιος για το γεγονός ότι χρειάζομαι βοήθεια είμαι μόνο ο ίδιος. Το μόνο μου εμπόδιο στη βελτίωση των συνθηκών μου είμαι εγώ» 

Eurostat: Το 37,5% στην Ελλάδα κινδυνεύει από φτώχεια ή αποκλεισμό

Το 37,5% των παιδιών έως 17 ετών στην Ελλάδα κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με στοιχεία για το 2016 που δημοσιεύει η Eurostat.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, καθώς μεγαλύτερα ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ καταγράφουν μόνο η Ρουμανία (49,2%) και η Βουλγαρία (45,6%).