MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμιες ανισορροπίες

Ζούμε σε έναν κόσμο μιας διαρκώς διογκούμενης οικονομικής ανισότητας, στον οποίο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν όχι μόνο το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται αλλά, επίσης, την ελπίδα τους να κερδίσουν τα προς το ζην να εξαφανίζεται – οπότε αναπόφευκτα θα αντιδράσουν κάποια στιγμή βίαια.

Επικαιρότητα

Ο κ. S. Hawkins προσπάθησε να εξηγήσει τα αποτελέσματα του BREXIT, της εκλογής του λαϊκιστή κατά πολλούς προέδρου Trump στις Η.Π.Α., καθώς επίσης την άνοδο γενικότερα των λαϊκιστικών (=ακροδεξιών κομμάτων) στην Ευρώπη και αλλού, με τις ανησυχίες των φτωχότερων εισοδηματικών στρωμάτων, τα οποία «ληστεύονται» από το πλούσιο 1% του πληθυσμού – γράφοντας τα εξής:

Σοβαρά επεισόδια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών

Επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα μέσα στο κτήριο του Ειρηνοδικείου της Αθήνας, ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη πολιτικών φορέων και συλλογικοτήτων που διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς.

Τρεις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) που βρίσκονται εντός του κτηρίου (οδός Λουκάρεως) δεν επέτρεψαν σε μέλη της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Πλεύσης Ελευθερίας με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, του ΠΑΜΕ και του κινήματος «δεν πληρώνω», να εισέλθουν στις αίθουσες που θα πραγματοποιηθούν οι πλειστηριασμοί από συμβολαιογράφους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σοβαρά επεισόδια και τα ΥΜΕΤ να απωθούν τους συγκεντρωμένους με τη χρήση χημικών.

Η συρρίκνωση βλάπτει την υγεία των τραπεζών - Από 435 δισ. περιουσία …στα 255 δισ και ως good banks 150 δισ

Οι τράπεζες το 2007 είχαν 1,93 φορές μεγαλύτερη περιουσία από το ΑΕΠ της Ελλάδος και το 2017 είναι κατά 1,37 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ.

Εάν το Καλοκαίρι του 2007 προέβλεπε τραπεζίτης, αναλυτής ή δημοσιογράφος ότι οι τράπεζες θα έχαναν σε 10 χρόνια το 42% της περιουσίας τους ουδείς θα το πίστευε. 

Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν περιουσία δηλαδή δάνεια, ρευστότητα, κεφάλαια, ομόλογα πάσης φύσεως επενδύσεις, αυτό που ονομάζουμε σε ένα ισολογισμό ενεργητικό και παθητικό 435 δισεκ.

Πρόσφυγες και μετανάστες

Ολόκληρη η Ευρώπη απειλείται από ένα μεταναστευτικό χάος άνευ προηγουμένου – με οδυνηρά επακόλουθα για τους Πολίτες της, οι οποίοι δεν ανησυχούν μόνο για το βιοτικό τους επίπεδο αλλά, επίσης, για την ασφάλεια τους.

Άποψη 

Γενικά η Ελλάδα δεν είναι εχθρική απέναντι στους μετανάστες, πόσο μάλλον όταν πολλοί Έλληνες φιλοξενούνταν ανέκαθεν από ξένες χώρες – ειδικά σήμερα, όπου πάνω από 500.000 νέοι, έχουν αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Οφείλουν βέβαια, όπως οι Έλληνες μετανάστες, να διακρίνονται από τα εξής: 

Λιγοστεύουμε οι Έλληνες – 31.397 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις το 2017

Σοκάρουν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, αφού φέτος καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ θανάτων και γεννήσεων στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια. 

Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο από τα ληξιαρχεία όλων των δήμων, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις ληξιαρχικές πράξεις (θάνατοι, γεννήσεις, γάμοι, διαζύγια και τα σύμφωνα συμβίωσης) και επικαιροποιήθηκε προχθές, το 2017 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 31.397 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις. 

Η Γενιά Χ θα αλλάξει τον κόσμο

Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Η γενιά Χ δηλαδή αυτοί που είναι γεννημένοι το 1965-1980 είναι μία γενιά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας γιατί τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος ανήκουν σε αυτή. Είναι η μικρότερη πληθυσμιακά γενιά συγκρινόμενη με τη γενιά που προηγήθηκε (τη γενιά του Πολυτεχνείου/baby boomers) και την επόμενη τη Γενιά Υ (δύο άκρως ατομικιστικές γενιές).