MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Πόλεμος!..

Βλέποντας αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας τα μνημονιακά αυτά χρόνια, βγάζει κανείς αβίαστα συμπεράσματα.

Πρέπει να είναι τυφλός για να μη τα δεί, ή τελειωμένο κομματόσκυλο για να μη τα καταλάβει.

Όλες οι κυβερνήσειςπου ανέλαβαν την εξουσία αυτά τα χρόνια, μία-μία, όλες, ανεξάρτητα αν ονομάζονταν «δεξιές» ή
«αριστερές» ή του (πέτσινου) «συνταγματικού τόξου», ή ό,τι άλλο,
..ξεβρακώθηκαν.

Το «παραμύθι» με την προστασία της α' κατοικίας

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η τρικυμία που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η επανέναρξη των πλειστηριασμών «αναγκάζει» πολλά από τα στελέχη της να κάνουν δηλώσεις τις οποίες θα υποχρεωθούν στο άμεσο μέλλον να ανακαλέσουν. Και όπως πάντα, όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα βρουν δικαιολογίες στα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και στην κρισιμότητα της κατάστασης. 

Η ζωή εν τάφω για την ελληνική οικονομία

Οικονομική στασιμότητα, κοινωνική ανισότητα, πολιτική χρεοκοπία

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Ο ακριβέστερος χαρακτηρισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας είναι η σταθερότητα του νεκροταφείου. Μόλις στις 20 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης υποχωρεί εδώ και περίπου ένα εξάμηνο. Η πολυθρύλητη βιομηχανική ανάκαμψη, στην οποία τόσες κυβερνητικές ελπίδες ακούμπησαν στο τέλος του 2016 και τις αρχές του 2017, απλώς δεν υπάρχει. 

Alpha Bank: Μεγάλο πρόβλημα η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 καταγράφονται ισχυρές ενδείξεις ανακάμψεως της οικονομίας και περαιτέρω πτώση του ποσοστού ανεργίας, θυμίζει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο. 

Σημειώνει ωστόσο ότι η αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε στον κοινωνικό ιστό η μακροχρόνια οικονομική ύφεση αναμένεται να απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Η πτώση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχολήσεως, ενώ παράλληλα το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων παρουσιάζει σχετική ακαμψία, διαβρώνοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.