MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Πίστωτικές κάρτες: Η απαράδεκτη συμπεριφορά των τραπεζών- Σε λίγο δεν θα πληρώνει κανένας…

Την ώρα που οι τράπεζες προετοιμάζονται για τα stress tests του Φεβρουαρίου και «παλεύουν» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ακολουθούν μία μάλλον ανορθόδοξη πολιτική όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες, «δουλεύοντας» στην πραγματικότητα υπέρ των ξένων funds. 

Ακολουθούν λοιπόν την εξής παράδοξη πρακτική: Όταν ο πελάτης δεν πληρώσει την ελάχιστη καταβολή στην πιστωτική του κάρτα για δύο συνεχόμενους μήνες, όμως στη συνέχεια έχει καταβάλλει ένα μεγαλύτερο ποσό, άρα διαθέτει πιστωτικό υπόλοιπο, στην επόμενη συναλλαγή σε ATM, η τράπεζα «κρατάει» την κάρτα. Επί της ουσίας, η τράπεζα τον «τιμωρεί» επειδή δεν ήταν συνεπής!.. 

Περί Προπαγάνδας

Ο Θείος Σαμ είναι ένα εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο του 1812, παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου συμβόλου της Αμερικής, του «Αδερφού Τζόναθαν». Σήμερα, με πιθανή εξαίρεση το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο χαρακτήρας του Θείου Σαμ είναι πιθανότατα η πιο γνωστή και πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στις Η.Π.Α, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά και φωτεινά παραδείγματα προπαγανδιστικών τεχνικών εν καιρώ πολέμου. 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια διάσημη αφίσα, εμπνευσμένη από τις αφίσες της Βρετανικής στρατολόγησης του 1914, απεικονίζει τον Θείο Σάμ να δείχνει προς τον θεατή με τα λόγια «Θέλω Εσένα» (I WANT YOU). Η αφίσα έχει επανειλημμένα αντιγραφεί και αποτελέσει οδηγό για αρκετές προπαγανδιστικές τεχνικές. 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, (DEFACTO ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΔΕΞΙΑΣ)

Δεδομένου ότι το εγχώριο σύστημα έχει ταχθεί απόλυτα στην υπηρεσία των δανειστών (σε συνεργασία με την ντόπια ολιγαρχία), ολόκληρο το συστημικό φάσμα από την Αριστερά μέχρι και τη Δεξιά, συμφωνεί σιωπηρά στην πράξη με τους πλειστηριασμούς. Δεν έχουν δε τα μέλη του κανένα ηθικό ενδοιασμό, καλυπτόμενα ηθικά από τις ιδεολογικές τους επιταγές, αν και έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Πλειστηριασμοί: η ειδεχθής όψη της Πτωχοτραπεζοκρατίας

Του Γιάνη Βαρουφάκη 

Οταν «ανοίγεσαι» υποθηκεύοντας κάτι που έχει αξία για σένα, παίρνεις το ρίσκο να το χάσεις. Εκτός βέβαια αν είσαι... τράπεζα. Αντίθετα με τον κοινό πολίτη, οι πτωχευμένες τράπεζες διασώζονται με τα χρήματα των πολιτών, ενδυναμώνονται πολιτικά από αυτή την ανακεφαλαιοποίηση (κυρίως μέσα από τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ελέω των ΜΜΕ και των πολιτικών δυνάμεων που ελέγχουν), και, στο τέλος, απαιτούν (και εξασφαλίζουν) το δικαίωμα να βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια και τα μαγαζιά των πολιτών που τους διέσωσαν.

Ασύμμετρες απειλές

Ο υπόγειος παγκόσμιος πόλεμος που ξεκίνησε το 2008 εκ μέρους των Η.Π.Α., διευρυνόμενος σε πολλά επίπεδα, όπως οι χρηματοπιστωτικές/νομισματικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας και οι ενεργειακές αντιπαραθέσεις στη Μέση Ανατολή που φαίνεται πως νικητές είναι η Ρωσία με την Κίνα και το Ιράν, το αντίπαλο δέος, δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε πυρηνικό.

«Η προσπάθεια του προέδρου της αμερικανικής ομοσπονδιακής επιτροπής επικοινωνιών να θέσει τέλος στην ουδετερότητα του διαδικτύου, όλες οι άλλες που ευρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την παραποίηση της πραγματικότητας, καθώς επίσης η προπαγάνδα εναντίον της Ρωσίας από πολλά δυτικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων γερμανικών, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι Η.Π.Α. πραγματικά προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή ενός στρατιωτικού πολέμου με τη Ρωσία – πόσο μάλλον αφού η ήττα τους στη Μέση Ανατολή είναι δεδομένη, ενώ τυχόν συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα και τη Ρωσία θα έθετε τέλος στο σύστημα των πετροδολαρίων, οπότε θα οδηγούσε στην ξαφνική κατάρρευση του αμερικανικού νομίσματος και ολόκληρης της οικονομίας των Η.Π.Α. Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ίσως ο ρόλος της να είναι σημαντικός σε αυτό που προετοιμάζεται – χωρίς να γνωρίζει κανείς από ποια ακριβώς δύναμη χρησιμοποιείται, ακούσια ή εκούσια«.