MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν (ξανα)σώζει προς στιγμήν την Κύπρο από τον Τσίπρα, τον Κοτζιά και τον Αναστασιάδη!

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 

Ακόμα μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν γλύτωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από τον αφανισμό της! Αυτό είναι το πιο σημαντικό, καίριας εθνικής σημασίας αποτέλεσμα από την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα. 

Δυστυχώς όμως δεν είναι οριστικό. Η κυβέρνηση της Αθήνας θα συνεχίσει, όπως φαίνεται, την προσπάθεια να «κλείσει» το θέμα, δηλαδή να συμβάλλει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της, και τυπικά, σε μεταμοντέρνα αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Αυτό της ζητάνε οι «Νταβατζήδες», αυτό κάνει. (Και θα το είχε ήδη πετύχει προ πολλού, αν είχαν καταφέρει να ανατρέψουν τον Ερντογάν και να βάλουν στη θέση του ένα ανδρείκελο, με το περσινό πραξικόπημα, γιατί είναι η Τουρκία που εμποδίζει μέχρι τώρα αυτή την κατάληξη). 

Η κατάργηση της Δημοκρατίας

Γιατί αλήθεια οι Ισλανδοί δεν φοβήθηκαν τις συνέπειες της σύγκρουσης τους με τα εγχώρια και ξένα κέντρα εξουσίας; Γιατί δεν αποδέχθηκαν την υποταγή τους και τα μνημόνια; Επειδή στη χώρα τους η (άμεση) Δημοκρατία αποτελεί ένα αδιαπραγμάτευτο αγαθό.

Σχόλιο 

Γνωρίζουμε όλοι μας αρκετά. Δεν μας λείπουν πια οι γνώσεις. Αυτό που μας λείπει είναι το θάρρος, η αρετή και η τόλμη να καταλάβουμε τι γνωρίζουμε – κυρίως όμως να εξάγουμε συμπεράσματα και να προβούμε σε ενέργειες, με βάση αυτά που γνωρίζουμε. 

«Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν» προειδοποιεί πρώην στέλεχος του Facebook

Οι πρώην εργαζόμενοι και επενδυτές του Facebook, εκφράζουν δημόσια τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του μέσου στους χρήστες. Ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook στο κομμάτι του «user growth», δήλωσε πως τα social media «διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων» και ότι αισθάνεται «τεράστια ενοχή» για τη δημιουργία εργαλείων που «διαλύουν τον κοινωνικό ιστό».

Παρά το πογκρόμ των κατασχέσεων έφτασαν στα 100 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Μόνον τον μήνα Οκτώβριο επεβλήθησαν 23.000 κατασχέσεις, καθώς τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους δεν είχε ξεπεράσει συνολικά τις 991.392Στα 99,7 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους στην εφορία.

Τον Οκτώβριο η ΑΑΔΕ κατέγραψε 89,307 δισ. ευρώ «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη (προ του 2017) ενώ τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά είχαν φτάσει στα 10,444 δισ. ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά χρέη, μέσα στον Οκτώβριο η ΑΑΔΕμπόρεσε και εισέπραξε 2,318 δισ. ευρώ και από τα νέα 1,735 δισ. ευρώ. 

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Σε κίνδυνο χιλιάδες οφειλέτες με διαδικασίες εξπρές

Με διαδικασίες εξπρές ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ένα μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν ληφθεί εις βάρος χιλιάδων οφειλετών. Πιο συγκεκριμένα: 

- Από το 2015 έπαυσε η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς. 

- Η μόνη προστασία της κατοικίας, μέσω του Ν.3869/2010 (Νόμου Κατσέλη), από 1.1.2016 έγινε προσωρινή, μέχρι το τέλος του 2018 και με πιο αυστηρές προϋποθέσεις. 

Ο χάρτινος πύργος του ευρώ

Η νομισματική ένωση συνεχίζει να είναι ασταθής, παρά το ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αυξάνεται, οπότε πολύ δύσκολα θα επιβιώσει από την επόμενη κρίση – η οποία είναι νομοτελειακή στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα των χρημάτων χωρίς αντίκρισμα και επαναλαμβάνεται περίπου ανά δέκα έτη.

Άποψη 

Η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2018, με δημόσιο χρέος στο 190% του ΑΕΠ της (στα 345 δις € μετά το νέο δανεισμό της), με κόκκινο ιδιωτικό πάνω από το 130% του ΑΕΠ (περισσότερα από 230 δις €), με οκτώ χρόνια σε βαθιά ύφεση και με κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό, μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηρισθεί – ή σαν απεγνωσμένη προσπάθεια να πουληθούν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, είτε αυτοί είναι οι Πολίτες, είτε οι αγορές, οι οποίες όμως σπάνια αγοράζουν τέτοιου είδους «εμπορεύματα». 

Τον απόλυτο έλεγχο στην μεταμνημονιακή εποχή θέλουν οι δανειστές - Κανένα "θετικό μέτρο" χωρίς ομόφωνη έγκριση

Τα «αντίμετρα», τα θετικά μέτρα δηλαδή, θα εφαρμοστούν μόνο με την σύμφωνη γνώμη τους 

Τον απόλυτο έλεγχο του προγράμματος που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στη μεταμνημόνιο εποχή θέλουν να εξασφαλίσουν οι δανειστές με τον όρο που βάζουν για τα «αντίμετρα» στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. 

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο τα «αντίμετρα», τα θετικά μέτρα δηλαδή, θα εφαρμοστούν μόνο με την σύμφωνη γνώμη τους. 

«Μας θέλουν φοβισμένους»: Επιτέλους λόγια ΟΡΓΗΣ και ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ σε δελτίο ειδήσεων

Του Κίμωνα Χαραλάμπους 

«Λερναία Ύδρα» θυμίζουν τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 250 δις ευρώ, λειτουργώντας ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. 

Πλησιάζει μάλιστα το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται πάνω από τα 300 δις ευρώ.