MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η θεωρία της εξάρτησης

Η σχέση των δυτικών χωρών της περιφέρειας με τις μητροπόλεις δεν θα είναι απλά μία σχέση εξάρτησης, αλλά μία αποικιοκρατική – πολύ πιο επώδυνη από αυτήν των κρατών του τρίτου κόσμου στο παρελθόν, αφού ουσιαστικά θα είναι υπό την απόλυτη οικονομική κατοχή και εκμετάλλευση των μητροπόλεων.

Ανάλυση 

Με αφετηρία μία δημόσια συζήτηση, σχετικά με το εάν η Ελλάδα είναι μία αποικία χρέους ή μία εξαρτημένη χώρα, θεωρούμε πως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών – ειδικά αφού η εξαρτημένη χώρα μπορεί να απελευθερωθεί, όπως συνέβη στην πρώτη αποικιοκρατική εποχή (αν και οι σχέσεις εξάρτησης παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα, όπως θα δούμε στη συνέχεια), ενώ η αποικία χρέους, έχοντας κατακτηθεί με οικονομικά μέσα και όχι με στρατιωτικά όπλα, είναι πολύ πιο δύσκολο να τα καταφέρει, με τις συνθήκες για τον πληθυσμό της μακροπρόθεσμα αρκετά χειρότερες.

Σοκ και οργή στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ κατατάσσουν την Τουρκία στις μεγαλύτερες απειλές για την αμερικανική ασφάλεια!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Οι ΗΠΑ κατέταξαν την Τουρκία στις μεγαλύτερες εξωτερικές απειλές ως προς την αμερικανική ασφάλεια και μάλιστα την τοποθετούν στην περίοπτη θέση 3!

Την «κατάταξη» την έκανε ο ίδιος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ όπως σας αναφέραμε στο pronews.gr από χθες.

Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον, ο Μακμάστερ κατονόμασε το Κατάρ και την Τουρκία ως τους «νέους υποστηρικτές των εξτρεμιστών μουσουλμάνων» και προανήγγειλε πως στο εξής θα κατατάσσονται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων της λίστας εξωτερικών κινδύνων για τις ΗΠΑ, που πλέον διαμορφώνεται ως εξής: 

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΩΛΟΥΝ ΦΘΗΝΑ ΣΤΑ FUNDS ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Οι τράπεζες πωλούν τα κόκκινα δάνεια στα Funds μέχρι και με 3% της αξίας των δανείων, αλλά απαγορεύεται να καλέσουν τον Έλληνα οφειλέτη και να του προτείνουν το ίδιο, όπως γίνεται σε άλλα κράτη. Γιατί γίνεται αυτό; αφού ούτε το κράτος, ούτε το δημόσιο χρέος εξυπηρετούνται με αυτή τη λογική;

Δύο εξηγήσεις μπορώ να δώσω. Είτε υπάρχει μια παραδειγματική τιμωρητική διάθεση ειδικά για τους Έλληνες, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τον εσωτερικό κοινωνικό αυτοματισμό, είτε επιδιώκεται να κερδίσουν τα Funds αρπάζοντας ωμά τις ελληνικές περιουσίες.

Η ανακύκλωση της ρευστότητας

Μέχρι και την ώρα που ανέκυψε θέμα κουρέματος του δημοσίου χρέους της Ελλάδος τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης θεωρούνταν επένδυση μηδενικού κινδύνου. 

Από το κούρεμα και μετά όλα άλλαξαν. 

Η έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα πλέον εμπεριέχει κινδύνους οι οποίοι θα πρέπει να αποτιμώνται με ανάλογες προβλέψεις. 

Οι τράπεζες πάντα είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους κρατικό χρέος. 

Τα οφέλη ήταν αμφίπλευρα και για το κράτος-εκδότη και για τα πιστωτικά ιδρύματα εγχώρια και μη. 

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ…

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, το οποίο φυσικά παρασιωπάται από τα εδώ κατοχικά ΜΜΕ, ο δείκτης προσδοκιών για διάλυση του ευρώ,εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.Παράλληλα, εκτιμάται από επενδυτές πως, παρά την συμφωνία για ελληνική παράταση, το κοινό ευρωπαίκό νόμισμα θα είναι παρελθόν σε ένα χρόνο. 

Η συμφωνία στο Eurogroup για 4μηνη παράταση στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά διέλυσε τις αμφιβολίες για την τύχη του ευρώ. 

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στον δείκτη προσδοκιών για διάλυση του ευρώ, ο οποίος ονομάζεται ΕΒΙ, από τις λέξεις Euro Break-up Index. Ο δείκτης αυτός εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο σε επίπεδα ρεκόρ 2 ετών, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2013.