MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Süddeutsche Zeitung:Τουλάχιστον 185 δις οι Ελληνικές διεκδικήσεις απο Γερμανία που δεν έχουν παραγραφεί

Δεν ειναι όλοι οι Γερμανοί ασυνείδητοι σαν την Γερμανική ηγεσία του κου Σόιμπλε ή άλλων πολιτικών, ούτε η Γερμανική κοινη γνώμη αποδέχεται απαραίτητα τις απόψεις του κου Σοιμπλε. Για του λόγου το ασφαλές, εκτενέστατο ρεπορτάζ για τις αποψεις ειδικών για τις Γερμανικές επανορθώσεις κανει η Γερμανική Deutshe Welle, που μεταφράζει την ερευνα κορυφαίων Γερμανών ιστορικών που αποκαλυπτει ο σημερινος Γερμανικός τύπος.

Βρετανία, η αντίστροφη μέτρηση

Η σημασία του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο στηρίζεται στις συναλλαγές με δολάρια και στο δυτικό σύστημα του χρέους, όπου η βρετανική οικονομία και η στερλίνα είναι άνευ σημασίας – γεγονός που σημαίνει ότι, τυχόν αποδυνάμωση τους λόγω του BREXIT δεν θα το επηρεάσει καθόλου.

Ανάλυση 

Οι διεθνείς εξελίξεις οφείλουν να μας ενδιαφέρουν όλους, όπως επίσης η ιστορική εμπειρία, εάν θέλουμε να κάνουμε σωστές προβλέψεις για το μέλλον – εκμεταλλευόμενοι ορθολογικά τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στον πλανήτη, με τον έγκαιρο μελλοντικό προγραμματισμό. Για την Ελλάδα δε έχει μεγάλο ενδιαφέρον η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, αφού θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράδειγμα των συνεπειών της – ενώ η χώρα μας ίσως έχει απόλυτη ανάγκη μίας ανάλογης πορείας, εάν θέλει να εξέλθει ενδυναμωμένη από τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας της,