MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Μήνυση Βαρουφάκη στην ΕΚΤ για το «πάγωμα» της βοηθείας προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015

Ο Γιάννης Βαρουφάκης μηνύει την ΕΚΤ για τις πρακτικές της το 2015 

Σε μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα προχώρησαν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής του «Die Linke», Fabio De Masi, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με αφορμή την απόφαση της Ε.Κ.Τ. να «παγώσει» τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

ΙΟΒΕ: Σε κάμψη η νέα επιχειρηματικότητα το διάστημα 2016 - 2017

Η νέα επιχειρηματικότητα με προβλήματα το διάστημα 2016 - 2017 

Την Δευτέρα 18/12/2017, πραγματοποιήθηκε ανοικτή δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Επιχειρηματικότητα 2016-2017. 

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2003 και εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΟΒΕ στο παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Δ.Σ, του ΙΟΒΕ κ. Τάκη Αθανασόπουλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία ενώ τα βασικά ευρήματα της Έκθεσης παρουσίασε ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ.

Το σύστημα νόμιμης φοροδιαφυγής ΙΚΕΑ

Η φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων αποτελεί μία σύγχρονη μάστιγα, αφού μειώνει τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου – οπότε αυξάνονται οι φόροι για τους Πολίτες, ενώ χρεοκοπούν οι μικρομεσαίες εταιρίες ως αποτέλεσμα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού και κλιμακώνεται η ανεργία.

Άρθρο 

Σύμφωνα με τους FT (πηγή), η Κομισιόν θα ξεκινήσει τη διεξαγωγή φορολογικής έρευνας στο σουηδικό όμιλο ΙΚΕΑ – ο οποίος εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων τους νόμους της βασίλισσας της νόμιμης φοροδιαφυγής, της Ολλανδίας. Ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ θα την ανακοινώσει επίσημα, μετά από μία έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας το Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με την οποία το ολλανδικό φορολογικό καθεστώς βοήθησε την ΙΚΕΑ να αποφύγει την πληρωμή φόρων σχεδόν 1 δις €, μεταξύ των ετών 2009 και 2014 – μέσω δύο ξεχωριστών εταιρικών ομάδων σε ένα δίκτυο επιχειρήσεων στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο και στο Λιχτενστάιν. Εν προκειμένω υπενθυμίζουμε τα εξής από άρθρο μας του 2014: 

Οι Έλληνες πληρώνονται και πληρώνουν με μετρητά

Οι Έλληνες αγαπούν το χρώμα του χρήματος. Όχι μόνο έχουν την πρωτιά μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους με μετρητά, αλλά επιπλέον καλύπτουν με μετρητά το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικών μηνιαίων δαπανών, όπως η πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του τηλεφώνου, του ενοικίου ή ακόμη και των υποχρεώσεων προς το κράτος, δηλαδή των φόρων.

Η απάτη εις βάρος της Ελλάδας

Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας στους εχθρούς της αλλά, επίσης, εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που τον έχουν εκλέξει – πόσο μάλλον όταν το επιδεινώνει, επισφραγίζοντας την κατοχή της.

Άποψη 

Όπως οι περισσότεροι Έλληνες, πιστεύω στα πλεονεκτήματα και στα οφέλη της ελεύθερης αγοράς – τασσόμενος όμως εναντίον τόσο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, όσο και του κρατισμού που θυμίζει σοβιετικού τύπου καθεστώτα. Εκτός αυτού είμαι υπέρ της ΕΕ, καθώς επίσης του κοινού νομίσματος, υπό την προϋπόθεση να επιλυθούν τα τεράστια ελαττώματα του – μέσω των οποίων οι μικρότερες οικονομίες απομυζούνται από τις ισχυρές χωρίς κανένα νομισματικό όπλο στη διάθεση τους, με τελικό αποτέλεσμα είτε τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, είτε τη μετατροπή τους σε αποικίες χρέους, είτε τη χρεοκοπία τους.