MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο σύγχρονος χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός

Ο άνθρωπος φαίνεται να μην είναι κατάλληλος για το χειρισμό εικονικών αξιών – ενώ η κλασσική οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι ελεύθερες αγορές αντικατοπτρίζουν πάντοτε τη σωστή τιμή των παγίων περιουσιακών στοιχείων πάσχει πολύ σοβαρά, αφού τότε δεν θα δημιουργούνταν φούσκες.

Επικαιρότητα

Οι υπερβολές των τιμών, οι φούσκες όπως ονομάζονται, οι οποίες τεκμηριώνουν με το χειρότερο δυνατό τρόπο πως οι αγορές δεν είναι καθόλου ορθολογικές όπως κυρίως υποστηρίζουν οι οπαδοί του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, υποκινούνται από υπερβολική αισιοδοξία, σχετικά με την αξία ενός παγίου περιουσιακού στοιχείου – καθώς επίσης από την προσμονή πως οι τιμές αυτού του παγίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο απώτερο μέλλον.

Ο δρόμος προς την κόλαση

Tο μοναδικό «πλεονέκτημα» του 2018 που η Ελλάδα θα μπει στις αγορές σε σχέση με το 2010 που βγήκε, είναι η υποθήκευση του συνόλου των δημοσίων και μεγάλου μέρους των ιδιωτικών περιουσιακών της στοιχείων – ενώ η σημερινή μας οικονομική κατάσταση είναι τρισχειρότερη, σε σημείο που το 2010 να φαντάζει ειδυλλιακό.

– Σωστή η απορία του πρωθυπουργού: Γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά εμάς; Επίσης σωστό ένα πρόσφατο ξένο άρθρο (πηγή) με την εξής απορία: «Μπορεί μια χώρα να φορολογηθεί μέχρι θανάτου; Να αυτοκτονήσει μέσω της φορολογίας; Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστώσει εάν αυτό είναι δυνατόν – με μια ατελείωτη «παρέλαση» φορολογικών αυξήσεων, οι οποίες έχουν καταστρέψει τους πάντες, καθώς επίσης κάθε μελλοντική προοπτική της χώρας«. 

ΟΑΕΔ: Κατά 4,88% αυξήθηκε η ανεργία τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου του 2017

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 40.261 τον Νοέμβριο του 2017 

Αύξηση κατά 4,88% παρουσίασε η εγγεγραμμένη ανεργία τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 40.261.

Συγκεκριμένα, συνολικά οι άνεργοι τον Νοέμβριο ήταν 864.778 έναντι 824.517 τον Οκτώβριο. 

Αγγίζει επικίνδυνα το Ηoly Grail των Μνημονίων

Κι όμως αυτή τη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής του Die Linke Fabio De Masi, αγγίζουν επικίνδυνα το holy grail των Μνημονίων.

Γράφει η Gillian Rothschild 

Ολο το παρασκήνιο της σκοτεινής απόφασης για την επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες και τις συνέπειές τους. Παρά τα ολέθρια λάθη του τότε (2015) υπ. Οικονομικών αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η επιβολή των capital controls δεν είναι κάτι λιγότερο από μια σκοτεινή συνομωσία που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει κάποια στιγμή στο μέλλον βαριά ονόματα της ευρωπαικής και ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ζωής στα Ευρωπαικά Δικαστήρια.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Ή ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;

Άλλο πράγμα είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, δηλαδή να μην διορίζεται από τις άλλες δύο εξουσίες, να μην εξαρτάται η επαγγελματική εξέλιξη των μελών της και να μην παίρνει εντολές από αυτές.

Και άλλο να είναι δημοκρατικά ανεξέλεγκτη, δηλαδή να κάνει ό,τι "γουστάρει" μη υποκείμενη σε δημοκρατικό έλεγχο.

Μισθός έως 600 ευρώ για 1 στους 3 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Αύξηση της απασχόλησης αλλά και σαρωτική επικράτηση των χαμηλών μισθών στον ιδιωτικό τομέα αποκαλύπτουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», από τα οποία προκύπτει ότι ένας στους τρείς εργαζόμενους αμείβεται με μισθούς έως 600 ευρώ.

Από τα στατιστικά στοιχεία –που είναι επικαιροποιημένα έως και την 21η Οκτωβρίου- προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα ανέρχονται σε 413.285 ήτοι το 22,65% των εργαζομένων ενώ λαμβάνουν απολαβές ως 500 ευρώ.

Επιπλέον, άλλοι 200.759 εργαζόμενοι, ήτοι το 11% του συνόλου λαμβάνει απολαβές από 501 έως 600 ευρώ.

Η ώρα έφτασε: Ετοιμάζουμε ανακήρυξη ΑΟΖ – Προχωράμε τμηματικά στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης – Όλη η συνέντευξη-ποταμός Ν.Κοτζιά

Προοίμια ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί η συνέντευξη-ποταμός διάρκειας 1 ώρας και 47 λεπτά του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μίλησε για τμηματική επέκταση αιγιαλίτιδας Ζώνης και όχι μόνο. Μίλησε για μια διαδικασία που είναι ενεργή από το 2012 και την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία για άλλους δικούς της λόγους δεν προέβη στην συγκεκριμένη πράξη. 

Ερωτηθείς ο κ. Κοτζιάς για το θέμα δήλωσε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της . Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. 

Το πρόβλημα μας είναι η υφαλoκρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. 

Πολιτικές παραδοξότητες

Ένας λαός που είναι υπό την εξευτελιστική κατοχή των δανειστών του, πρέπει πριν από όλα να το συνειδητοποιήσει – στη συνέχεια να θέλει να δραπετεύσει από τη φυλακή, στην οποία τον έχουν καταδικάσει με δεσμοφύλακες τις κυβερνήσεις του, αδιαφορώντας για το κόστος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

«Είναι αποφασισμένοι οι Έλληνες να θυσιάσουν τη σημερινή τους ευημερία, την οποία χάνουν σταδιακά, όχι ξαφνικά και απότομα, έτσι ώστε να συνηθίσουν τη μελλοντική τους εξαθλίωση; Είναι πρόθυμοι να αγωνισθούν και να υποφέρουν για να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την εθνική τους κυριαρχία; Έχουν την αρετή και την τόλμη που απαιτείται; 

Δεν θα αντέξει η τουρκική οικονομία τους τρελούς ρυθμούς που θέλει ο σουλτάνος Ερντογάν

Στις δυσκολίες διατήρησης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και στα προβλήματα που αυτό ενδέχεται να προκαλέσει, αφιερώνει μια σημερινή ανάλυσή του το Politico. 

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία είναι όντως εντυπωσιακά: Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 11,1% κατά το τρίτο τρίμηνο αφήνοντας πίσω χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, και ξεπερνώντας τις προσδοκίες πολλών οικονομολόγων. Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Erdogan σε πρόσφατη ομιλία του, είναι «η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν την Τουρκία ως αδύναμη χώρα».