MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Έλλειμμα κοινωνικού ελέγχου της εξουσίας

Η ψευδής «γνώση», σύμφωνα με την οποία η Οικονομία ακολουθεί τους φυσικούς νόμους, φροντίζοντας για τη μεγαλύτερη δυνατή ευημερία των ανθρώπων, αμφισβητείται πλέον σπάνια – ακόμη χειρότερα, θεωρείται νομοτελειακή τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Η.Π.Α. ή στην Ασία.

«Μόνο η ονομαστική διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ανακτώντας την εθνική της κυριαρχία – αφού είναι ανόητο να πιστεύει κανείς πως με δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ σε ξένο νόμισμα και με κόκκινο ιδιωτικό στο 140%, καθώς επίσης με πιστοληπτική αξιολόγηση «σκουπίδια», μπορεί η χώρα να δανειστεί με βιώσιμα επιτόκια ή, έστω, να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές και όχι στυγνούς κερδοσκόπους. 

Σύγχρονες επιχειρηματικές τάσεις

Η ίδρυση κρυπτο-τραπεζών στην Ελβετία και η άνοδος της βιομηχανίας διαδικτυακών παιχνιδιών στη Φινλανδία, τεκμηριώνουν πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί μία μικρή χώρα να επιτύχει πολλά πράγματα.

Επικαιρότητα 

Ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης εξελίσσεται με γρήγορα βήματα, αναζητώντας καινούργιες ευκαιρίες δημιουργίας πλούτου και ανόδου της ευημερίας του, η ελληνική τραγωδία συνεχίζεται – με τα περισσότερα κόμματα να τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στα μνημόνια, παρά το ότι κανένα δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα του «πώς μπορεί μία χώρα με 180% χρέος ως προς το ΑΕΠ της σε ξένο νόμισμα, με κόκκινο ιδιωτικό στο 140%, με υπερχρεωμένες τράπεζες και με αποψιλωμένο παραγωγικό ιστό να τα καταφέρει, όταν δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στην παγκόσμια ιστορία».

Τσακαλώτος: Αν δεν ψηφίσετε τους πλειστηριασμούς θα πέσει η κυβέρνηση - Έκτακτη ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτη ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο και Κοντονή

Έκκληση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον εμποδίζει τη διενέργεια των πλειστηριασμών, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε τους βουλευτές ότι αν δεν ψηφίσουν την τροπολογία θα πέσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δείχνει πρόσωπο «ολοκληρωτικού καθεστώτος» για να είναι αρεστή στους δανειστές – Στη φυλακή όσοι εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτης κατοικίας

Στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα σε ολοκληρωτικά καθεστώτα αρχίζει και δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απόφαση να ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος όσων παρεμποδίζουν ή απειλούν την διαδικασία των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ή των ακινήτων μόνο ως τέτοια μπορεί να ερμηνευτεί. Η άλλη εξήγηση βεβαίως που μπορεί να δοθεί είναι πώς η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να είναι αρεστή στους δανειστές και να της βγει το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Κάνει πολιτική δηλαδή με το… αίμα των πολιτών. 

Ο δεσποτικός χαρακτήρας του κοινοβουλευτισμού

Του Γιώργου Κοντογιώργη

Ο πολίτης στο κράτος σύστημα παραμένει κυριολεκτικά υπήκοός του, δεν είναι εταίρος της Πολιτείας. Συνάγεται δηλαδή ότι ο άνθρωπος της νεοτερικότητας απελευθερώθηκε μεν από τα δεσμά της φεουδαρχίας, σε ό,τι αφορά στην ατομικότητά του, όμως το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα διατήρησε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δεσποτικού καθεστώτος. Παραμένει υποκείμενο ιδιοκτησίας. Πράγμα που σημαίνει ότι
ο αποκλεισμός των μελών της κοινωνίας από την ιδιοκτησία του συστήματος, δεν καθιστά το άτομο ελεύθερο στο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πεδίο.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Μετά την απελευθέρωση, οι παρασιτικοί τουρκοδοσίλογοι κοτζαμπάσηδες που δεν μπορούσαν να σταθούν πλέον στην επαρχία, μετακόμισαν στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Εκεί, επιδόθηκαν ομαδικά στον παρασιτισμό, στην πολιτική και στο εμπόριο.

Μέσω του εισαχθέντος από τους ίδιους δυτικού κοινοβουλευτικού συστήματος, αντικατέστησαν τον μέχρι τότε Σουλτάνο με το μεγάλο γραφειοκρατικό κράτος που δημιούργησαν και επιδόθηκαν στην αγαπημένη τους πρακτική της διαμεσολάβησης μεταξύ του κράτους και των «προστάτιδων» δυνάμεων από το ένα μέρος και του αδύναμου ραγιά από το άλλο, μέσω της τεχνικής του ρουσφετιού και της εκλογικής πελατείας. Εκμαύλισαν την κοινωνία, την οποία έσπρωξαν στο περιθώριο μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και προήγαγαν τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και το βόλεμα, για να μείνει η δική τους κάστα κλειστή και απείραχτη.