MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Έρευνα – Ακίνητα: Ο ΕΝΦΙΑ “στεγνώνει” την αγορά – Το 80% των ιδιοκτητών εξαντείται για να πληρώνει το χαράτσι που επέβαλαν οι δανειστές

Έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δείχνει σαφέστατα το πόσο μεγάλο πρόβλημα – θέμα είναι για την ελληνική κοινωνία ο ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος που ξεκίνησε ως προσωρινός με το χαράτσι στους λογαριασδμούς της ΔΕΗ και…μονιμοποιήθηκε, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις κυβερνώντων για κατάργησή του. Ο ΕΝΦΙΑ, είναι το…”σιγουράκι” στα έσοδα που απαιτούν οι δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Για πόσο όμως ακόμα; Το 76,8% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι οι φόροι επί των ακινήτων είναι άδικοι, ενώ το 80% φαίνεται πως εξαντλήθηκε ή τείνει να εξαντληθεί οικονομικά για την πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου. 

Το 38,3% απαντούν ότι θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, το 25,4% θεωρεί ότι δεν θα μπορεί να τον πληρώσει και το 14,7% λέει ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορεί να πληρώσει! 

Σύμφωνα με την έρευνα Κάπα Research το 33,4% των ιδιοκτητών θα προσπαθούσε να πουλήσει ακίνητο σε τιμή της αντικειμενικής του αξίας, ενώ το 15,8% θα πουλούσε το ακίνητο σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής. 
ΕΝΟΙΚΙΑ – Αυξάνονται οι καλοπληρωτές

Σύμφωνα με την έρευνα, 62,4% των ενοικιαστών διαμερισμάτων, πληρώνει κανονικά το μίσθωμα κατά την τελευταία τριετία. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 51,1% για τους επαγγελματικούς χώρους. 

Σε σχέση με το 2014, σήμερα, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ενοικιαστών που πληρώνει “στην ώρα του”: Το 2014 οι “καλοπληρωτές” μισθωτές διαμερίσματος ανέρχονταν σε ποσοστό 51,2%, ενώ το 2018 αυξήθηκαν σε 62,4%. 

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν το ακίνητό τους, 76,4% και 81,5% αυτών προχώρησαν σε μείωση ενοικίου για διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους, αντίστοιχα. Η μείωση του ενοικίου για το 55,7% των διαμερισμάτων φθάνει αγγίζει το 20%, για το 60,7% των μονοκατοικιών και το 39,7% των επαγγελματικών χώρων κυμαίνεται από 21 έως 40%.

Η ΕΡΕΥΝΑ

 
Επισήμανση του ΠτΔ για την ανάγκη αλλαγής στη φορολογία ακινήτων 


Την ανάγκη για πλήρη αναδιοργάνωση της φορολογίας των ακινήτων, προς την κατεύθυνση που κινείται και στις άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις η Ελλάδα καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση με τα μέλη του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του ΠτΔ: 

Νομίζω πως έχει γίνει ένα έθιμο να βρισκόμαστε, και θέλω να εξηγήσω, αφού σας καλησπερίσω και σας καλωσορίσω, ότι αυτό δεν έχει τίποτα το υποκριτικό, δεν έχει κανένα στοιχείο προσπάθειας κολακείας επειδή είσθε μια εξαιρετικά δυναμική Συνομοσπονδία, και δικαίως. Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ξανά για να σας τονίσω ότι στα μάτια μου πάντοτε -και τώρα με την σημερινή μου ιδιότητα- εκπροσωπείτε μια Ένωση προσώπων η οποία υπερασπίζεται ένα από τα θεμελιωδέστερα ατομικά δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνονται όχι μόνο από το Σύνταγμά μας και αλλά από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και μιλάω για το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία. Όσοι γνωρίζουν θα αντιλαμβάνονται ότι το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία είναι ένας από τους πυλώνες, πραγματικά, της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Και η υπεράσπισή του -βεβαίως υπό τους όρους και μέσα στα όρια του Συντάγματος- είναι καθοριστικής σημασίας και για την λειτουργία των θεσμών αλλά και για την ίδια την οικονομία. 

Ξέρουμε όλοι τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια μέσα σ’ αυτή την κρίση, την βαθειά κρίση. Δεν αναιρώ τίποτα από όσα είχα υποστηρίξει και υποστηρίζω σχετικά με την φορολογία της ακίνητης Ιδιοκτησίας και την αρνητική επιρροή του ΕΝΦΙΑ πάνω στην Ιδιοκτησία. Αυτό το αποτυπώνει άλλωστε η νομολογία του ΣτΕ με αυτή την καθοριστικής σημασίας απόφαση, την 1972/2012, την απόφαση Ολομέλειας. Θεωρώ ότι μέσα στην κρίση και αυτό ήταν ένα μέτρο έκτακτο. Υπενθυμίζω ότι όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε την νομοθεσία όπως έχει κριθεί από την νομολογία του ΣτΕ. Θεωρώ όμως, και για την συνοχή του κοινωνικού συνόλου, και για την λειτουργία των θεσμών αλλά και για την ίδια την πορεία της οικονομίας, ότι ένα από τα πρώτα μέτρα, μόλις μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα, θα πρέπει να είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της φορολογίας των ακινήτων, προς την κατεύθυνση που κινείται και στις άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί -γιατί σ΄ αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων- θα καταφέρουμε να επιφέρουμε αυτή την αλλαγή. Είναι ανάγκη για την ίδια μας την Οικονομία. Το ξέρετε, άλλωστε, καλύτερα από μένα, όταν θα μπορέσει ξανά η ατομική ιδιοκτησία να λειτουργήσει ως δικαίωμα πλήρως, η θετική επιρροή και στην ίδια την Οικονομία, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Γι΄ αυτό το τονίζω. 

Συνεχίστε, λοιπόν, και εύχομαι να βρεθούμε εδώ του χρόνου -και οποτεδήποτε άλλοτε χρειασθεί νωρίτερα- αλλά του χρόνου εδώ, κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου