MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Τρέμουν το συλλαλητήριο στην Αθήνα – Σπάει τα μούτρα του ο Τσίπρας – «Όχι» από Ζάεφ στην αλλαγή του Συντάγματος και από Καμμένο στον όρο «Μακεδονία»

Στην κυβέρνηση τρέμουν το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ μπορεί να έγινε σε καλό κλίμα αλλά δημιούργησε μάλλον προβληματισμό για τις εξελίξεις στα Σκόπια και το Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχει στο κεφάλι του τον πονοκέφαλο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου που δηλώνει κάθετα αντίθετος στην χρήση του όρου «Μακεδονία». Και η στήριξη από την Εκκλησία χάθηκε για την κυβέρνηση μετά τους άστοχους και απαράδεκτους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου που ενεργοποίησε τους Ιεράρχες υπέρ των δυναμικών παρεμβάσεων και των συλλαλητηρίων.

Αυτό είναι περίπου το κλίμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες για το κρίσιμο εθνικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι από την συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Ο Ζόραν Ζάεφ έδειξε να έχει καλές προθέσεις, αλλά εμφανίστηκε πολιτικά αδύναμος να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων προκειμένου να λήξει το θέμα του αλυτρωτισμού.

Χωρίς αυτό ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να περάσει τη σύνθετη ονομασία με το όνομα «Μακεδονία». Ίσως και αυτή, η αδυναμία δηλαδή των Σκοπιανών να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και να αφαιρέσουν τα κεφάλαια του αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας να είναι και μία οδός διαφυγής για την κυβέρνηση, αλλά όταν άνοιγε το θέμα σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος της. Η κυβέρνηση πιέζεται από το εξωτερικό να λύσει το θέμα, αλλά δεν είναι αποφασισμένη να πέσει, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Σκοπιανό, όταν θεωρεί πως τα πηγαίνει καλά με την οικονομία.

Η πίεση άλλωστε που δέχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις των υπουργών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Πυροβολούν» συνεχώς κατά των ΑΝΕΛ, αν και ο Πάνος Καμμένος δεν πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου πώς μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Άλλωστε μία πιθανή συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων θα περνούσε από τη Βουλή με τη στήριξη και άλλων κομμάτων ή βουλευτών.

Η στάση όμως των ΑΝΕΛ προκαλούν τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και τα συλλαλητήρια φοβίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Συνεπώς υπάρχουν παράγοντες τους οποίους ο Αλέξη Τσίπρας και το επιτελείου του ονομάζουν «αστάθμητους» που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επί του παρόντος πώς μπορούν να επηρεάσουν και σε τι βαθμό τις εξελίξεις.

Ακόμη και αν ορισμένα κόμματα ή βουλευτές ήταν διατεθειμένη να στηρίξουν και να ψηφίσουν στη Βουλή μία σύνθετη ονομασία, αν στην Αθήνα μαζευτούν 500.000 κόσμος ή και περισσότεροι για να διαδηλώσουν κατά του ονόματος «Μακεδονία» τότε μάλλον θα το ξανασκέφτονταν. Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξέλιξη του θέματος.

Είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα εντός των επομένων ημερών, αφού ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις συναντήσεις του στο Νταβός και τα αποτελέσματα αυτών. ΝΑ θυμίσουμε επίσης πώς 30 και 31 Ιανουαρίου ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για συναντήσεις και ενδεχομένως συζήτηση των προτάσεων της ονομασίας.

Από την άλλη η κυβέρνηση έχασε και τη στήριξη της Εκκλησίας που θεωρούσε ότι μπορεί να έχει μετά την συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου. Αντιλήφθηκαν και οι δύο πώς Εκκλησία δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά η Ιερά Σύνοδος που εξ αρχής έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια.

Προκειμένου να ρίξει τους τόνους που προκάλεσε το «αγκάλιασμα» του με την κυβέρνηση, ο κ. Ιερώνυμος, λίγες ώρες πριν τη νέα συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προέβη σε νέα δήλωση, αφήνοντας να εννοηθεί πώς είναι δύσκολο να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων που «μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, για πόλεις, για πολλά πράγματα».

Ο κύριος Ιερώνυμος μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες και αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν υποχωρούμε στο όνομα παραχώρησης της Μακεδονίας και στα παράγωγά της, αλλά αυτά είναι τα εύκολα», έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων. «Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις» είπε. 

Όπως αναμένεται, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σήμερα θα τεθεί και το θέμα των συλλαλητηρίων και της συμμετοχής των ιεραρχών, έπειτα απ’ όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και εν όψει της νέας συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου