MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι άδειασαν τον Ερντογάν στα ενεργειακά μεγαλοπρεπώς

Σε μια απόφαση γεωστρατηγικής εμβέλειας προχώρησαν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, με τη μεταξύ τους δεκαετή συμφωνία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προμήθεια αερίου της πρώτης από τους δεύτερους, έστω κι αν η συναλλαγή αφορά ιδιωτικές εταιρίες. Πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως «χαστούκι» στο πρόσωπο του υπερφίαλου Ερντογάν και δείχνει τον δρόμο σε όσους επιθυμούν να του αρνηθούν τους νεοθωμανικούς του στόχους, αποφεύγοντας να δορυφοροποιηθούν.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία αποτελεί οριστική άρνηση των βλέψεων των Τούρκων για να ηγεμονεύσουν τον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σιγά μην έστελναν το φυσικό τους άεριο οι Ισραηλινοί στην ΕΕ μέσω Τουρκίας… Επιπρόσθετα, να σκεφτεί κανείς ότι η συμφωνία αυτή συνομολογείται, παρά το γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι θα γίνουν αυτάρκεις εντός του 2018 με την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Ζορ».

Μόλις χθες, οι ισραηλινοί συμφώνησαν με την ιδιωτική αιγυπτιακή εταιρία Dolphinus να πουλήσουν περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια περίοδο δέκα ετών. Η απόφαση της Αιγύπτου να επιτρέψει τη δραστηριότητα ιδιωτικών εταιριών, κοινοποιήθηκε μόλις στις 13 Φεβρουαρίου.

Την ανακοίνωσε έκανε η ισραηλινή εταιρία Delek και το αέριο θα προέλθει ισόποσα από τα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν», τα οποία αξιοποιεί σε συνεργασία με την αμερικανική Noble Energy. Το συμβόλαιο θα τερματιστεί είτε όταν η Αίγυπτος προμηθευθεί τις ποσότητες που συμφωνήθηκαν είτε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2030. Ό,τι έρθει πρώτο!

Η συμφωνία αυτή αποτελεί και το επιστέγασμα μιας διαδικασίας σεισμικών γεωπολιτικών μεταβολών, καθώς οι δυο χώρες που εμπλέκονται, έχουν παρελθόν μίσους, καθώς έχουν αντιπαρατεθεί στους αιματηρούς αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνία και με την Κύπρο για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ σύμφωνα με τα λόγια του Μεντχάτ Γιούσεφ, πρώην επικεφαλής της κρατικής αιγυπτιακής ενεργειακής εταιρίας Egyptian General Petroleum Corporation, το Κάιρο συνεχίζει να εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο «και την περιοχή συνολικά», μια εύσχημη και διπλωματικώς… ορθή διατύπωση για να περιλάβει το Ισραήλ χωρίς να το κατονομάζει.

Υπενθυμίζεται πως στις επαναστατικές – ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχει και το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας, που από τις αρχές του 2017 προμηθεύεται ισραηλινό φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Ταμάρ» για εργοστάσιο χημικών που διαθέτει στις ακτές της Νεκρής Θάλασσας, καθώς επίσης και από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για την εταιρία ηλεκτρισμού NEPCO. Η συμφωνία υπεγράφη το 2016 και αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του 2019. 

Υπενθυμίζεται, ότι η αμερικανική Noble Energy ελέγχει το 39,66% του «Λεβιάθαν» και το 32,5% του «Ταμάρ». Η ισραηλινή Delek Drilling έχει το 45,34% του «Λεβιάθαν» και το 22% του «Ταμάρ». Ποσοστό 15% του «Λεβιάθαν» ελέγχει η Ratio Oil Exploration, ενώ η Isramco Negev 2 LP, ελέγχει το 28,75% του «Ταμάρ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου