MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Πρέπει να είναι εξαιρετικά αφελής η Αμερική για να πιστεύει ότι ο Ερντογάν έχει μπέσα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Είναι μία θετική εξέλιξη η παραδοχή του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται μόνο επειδή το θέλει η Τουρκία και ο ισλαμιστής Πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον και οι δεξαμενές σκέψης, άρχισαν να παραδέχονται και να αποδέχονται την πραγματικότητα: ότι ο πόλεμος ξεκίνησε για ένα καπρίτσιο του Ερντογάν, και συνεχίζεται επειδή εξυπηρετείται η ισλαμική ατζέντα του προέδρου της Τουρκίας.

Ένα άρθρο του διάσημου δημοσιογράφου David Ignatius στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ήταν η αιτία να ξεκινήσει η συζήτηση για το ρόλο της Τουρκίας. Η επιρροή του κειμένου του έγκριτου συγγραφέα έφτασε μέχρι και τα υψηλά δώματα του Λευκού Οίκου, λένε οι πληροφορίες, ενώ ενοχλήθηκαν οι γραφειοκράτες, οι οποίοι ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματα της Αμερικής. Φανταστείτε ότι δεν είχαν προβλέψει τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και παρακολουθούσαν ως …χάννοι την υποστολή της σοβιετικής σημαίας από το Κρεμλίνο μέσω του CNN.

Δυστυχώς, δεν κουνάνε το δάκτυλό τους οι γραφειοκράτες και ονειρεύονται επιστροφή του Ερντογάν στο …μαντρί, και ενώ έχουν μπροστά τους όλα τα στοιχεία, ενώ γνωρίζουν ότι η Τουρκία και το Κατάρ ήταν οι βασικοί σύμμαχοι των τζιχαντιστών, ενώ ξέρουν ότι η οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν -μέσω του υιού του Μπιλάλ- είχε οφέλη από το λαθρεμπόριο του πετρελαίου που πουλούσαν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν κάνουν τίποτα ενώ βλέπουν τους Τούρκους να πολεμούν τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους, τους Κούρδους της Συρίας, που όπως έγραψε η εφημερίδα New York Times κέρδισαν με παλικαριά τους τζιχαντιστές. Χωρίς τους Κούρδους του YPG δεν υπήρχε περίπτωση να επικρατήσει η Αμερική επί του Ισλαμικού Κράτους. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είχε δεχθεί καταλυτική ήττα, όπως και ο προκάτοχός του Μπάρακ Ομπάμα, στη Συρία και το Ιράκ. Μπορεί να καυχιέται ότι εξήλθε νικητής, αλλά δεν είναι η σύμμαχος του στο ΝΑΤΟ Τουρκία που τον βοήθησε. Είναι οι Κούρδοι. Και η αμερικανική γραφειοκρατία φαίνεται ότι το ξεχνά… Πρόκειται για την ίδια γραφειοκρατία που δικαιολογεί μέχρι και σήμερα την κατοχική δύναμη Τουρκία για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Έτσι για να μην ξεχνάμε…

Η επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από την Άγκυρα ήταν ανώμαλη. Διότι πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά αφελής για να πιστεύει ότι ο Ερντογάν έχει μπέσα. Ο κ. Τίλερσον είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος, και ουδείς ανέμενε ότι θα πίστευε, έστω και για ένα λεπτό, τους συνομιλητές του στην Τουρκία. Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον πληροφορήθηκε ότι ο κ. Ερντογάν αποφάσισε τελεσίδικα να προχωρήσει σε ενδυνάμωση της συμμαχίας του με τη Ρωσία και το Ιράν. Εάν οποιοσδήποτε άλλος σύμμαχος της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, έκανε στους Αμερικανούς και τους Νατοϊκούς, ότι τους κάνει η Τουρκία, θα τον είχαν τουλάχιστον βομβαρδίσει. Την Τουρκία την χαϊδεύουν…

Εκτός εάν το χαστούκι στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λειτουργήσει σαν «ξυπνητήρι» για την Αμερική. Είναι αδιανόητο να σιωπούν όταν ο Ερντογάν τους βρίζει, τους απειλεί, και τους εκβιάζει, όταν συμμαχεί με τους εχθρούς τους.

Από τον περασμένο Μάιο έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία από το Κογκρέσο εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, ως αντίδραση στον απολυταρχισμό του. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί νομοθέτες, βλέποντας να αυξάνεται ο αντιαμερικανισμός και ο αντισημιτισμός, και να ενισχύονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, άρχισαν να μιλούν για κυρώσεις. Την ίδια αναφορά έκανε και ο κ. Τίλερσον την Παρασκευή στην Τουρκία, με αφορμή την αγορά των S-400 από την Άγκυρα.

Στη Βουλή και τη Γερουσία ο συνασπισμός εναντίον των ισλαμιστών της Τουρκίας γίνεται καθημερινά και πιο ισχυρός. Δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι αν ο Ερντογάν αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, οι κυρώσεις θα επιβληθούν. Το μέγα ερώτημα παραμένει και δεν τίθεται για πρώτη φορά:

Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δεν τολμά να τον τιμωρήσει;

Γιατί φοβάται τον Ερντογάν;

Είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί σύντομα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου